torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Svenska företag måste sluta censurera internet

Det är en självklarhet att svenska företag inte ska bidra till internetcensur och sämre demokrati, skriver Föreningen för digitala fri och rättigheter (DFri).

Publicerad: 15 juli 2014, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItInternetYttrandefrihet

De senaste dagarna har företaget NetCleans affärer med turkiska regeringen uppmärksammats  i svensk media. För cirka 365 miljoner kronor ska Göteborgsbaserade NetClean sälja internetfilter till Turkiet. Det har fått turkiska journalister och aktivister att oroa sig för att de inte ska kunna lyfta kritik mot regeringens politik. NetCleans filterteknologier är nämligen utmärkta att använda inte bara för bilder på barn som utsatts för övergrepp utan för allt material som kan läggas på internet.

Som en reaktion på detta publicerade DFRI ett öppet brev till Netcleans VD, Christian Berg. Han svarade med en hänvisning till en pressrelease som tyvärr inte innehöll några konkreta svar.

I vårt brev ställer vi tretton frågor om tekniska och juridiska detaljer kring NetCleans verksamhet. Om NetClean riskerar att bli ett hot mot demokrati är det allvarligt. Enligt principen att den som är stark måste vara snäll upplever vi att NetClean har en skyldighet att klargöra vad deras teknologier gör och hur. Med andra ord: den som har mycket makt måste vara transparent.

NetClean har vid denna tidpunkt valt att inte ge oss detaljer eller specifika svar. De hänvisar till sin turkiska partner, och publicerar delar av sitt användaravtal. Där framkommer det att NetCleans lösningar kan användas för att ta bort olagligt material, men att köparen också måste respektera yttrandefriheten.

Detta summerar problemet med NetClean och Turkiet. Vad som är olagligt är relativt. Hur ska vi veta att NetClean kommer att agera när, inte om, Turkiets regering eller någon samarbetspartner vill begränsa yttrandefriheten? NetClean har all anledning i världen att förneka kännedom om sådant missbruk. Av uppenbara skäl är alternativet att häva en affär av ovan sagda storleksordning inte attraktivt.

De avtalsvillkor NetClean publicerar visar att NetClean vill ta ansvar för yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Det är lovvärt, men kräver transparens gentemot dem som ska utöva friheterna, det vill säga det turkiska folket. Samtidigt förutsätter internetfilterteknologier som de NetClean tillhandahåller att filtret hålls hemligt. Om listan över det blockerade materialet inte vore hemlig skulle NetClean ju själv bidra till spridningen av bilder på övergrepp. Detta medför att filtret inte kan granskas av andra än NetClean, som vid varje tveksamhet skall välja mellan en affär som ökade företagets omsättning med 900 procent och turkiska ungdomars möjlighet att uttrycka sig fritt på nätet. Den turkiska demokratirörelsen tvingas här lita helt på NetCleas och den egna regimens försäkran om att inget missbruk sker.

DFRI inväntar mer detaljerade svar från NetClean. Vi utgår ifrån att deras hängivenhet till FN:s konvention om grundläggande mänskliga rättigheter kommer att avspeglas i transparens och öppenhet mot de turkiska medborgare som oroar sig för att NetCleans produkter kommer ligga dem till last. Det borde nämligen vara en självklarhet att svenska företag inte ska bidra till internetcensur och nedmontering av demokratin.

Linda Sandberg, styrelseledamot Föreningen för digitala fri- och rättigheter

Linus Nordberg, styrelseledamot Föreningen för digitala fri- och rättigheter

Andreas Jonsson, styrelseledamot Föreningen för digitala fri- och rättigheter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ItInternetYttrandefrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev