måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Svenska elever behöver mer idrott, Fridolin

Regeringen har all världens konstiga lösningar för att komma till rätta med ohälsan – till och med sockerskatt har diskuterats. Men det bästa är oftast det enkla och att införa fler idrottstimmar i skolan fungerar. Därför är det en besvikelse att det inte finns med i den nya timplanen.

Publicerad: 23 augusti 2016, 12:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det räcker inte att byta namn på ytterligare något lov för att lösa ohälsans problem. Det krävs fler idrottstimmar. Foto: Vilhelm Stokstad, TT


Ämnen i artikeln:

ElevhälsaGustav FridolinIdrottFolkhälsa

Det blir inte fler idrottstimmar i den svenska skolan, det framgår av den nya timplan som Gustav Fridolin i dag tisdag presenterat. Som vanligt är det mycket snack och lite verkstad hos 100-dagarsministern Fridolin.

Under våren tittade jag på vartenda avsnitt av SVT-serien ”Gympaläraren” med Kalle Zackari Wahlström. Förståelsen och vikten av idrott i skolan har sällan exemplifierats bättre. I det sista avsnittet var skolminister Gustav Fridolin (MP) med. Han höll med programledaren om idrottens viktiga roll i skolan och konstaterade nu att han förhandlade med Alliansen om en ny timplan för skolan där idrotten skulle prioriteras.

Parallellt med att jag under våren tittade på ”Gympaläraren” förde jag samtal med regeringen om timplanen. Samtalen kom till efter att en majoritet i Sveriges riksdag gått på Liberalernas och Alliansens linje om att skolan behöver mer idrott, mer matte och en stadieindelad timplan.

Men förhandlingarna mellan blocken föll samman under försommaren – detta då vi förstod att Gustav Fridolin inte skulle genomföra fler idrottstimmar i den svenska skolan. Trots att riksdagen, det högsta folkvalda organet i Sverige, beslutat detta. Trots att Fridolin själv i tv-serien konstaterar att detta hade varit bra. Trots att alla vet att svenska elever behöver mer idrott.

Att införa fler idrottstimmar i den svenska skolan har flera positiva effekter. Vi vet att mer idrott ger bättre både psykisk och fysisk hälsa. Det leder till förbättrade skolresultat och en bättre arbetsmiljö för både lärare och elever. Lägg därtill att vi i dagens samhälle har en oroväckande utveckling med stor ohälsa. Regeringens andra ministrar försöker hitta på all världens konstiga lösningar för att komma till rätt med ohälsan – till och med en sockerskatt har diskuterats. Det bästa är oftast det enkla – att införa fler idrottstimmar i skolan fungerar.

Det är också allvarligt att Gustav Fridolin trotsar en riksdagsmajoritet. Jag utgår från av Gustav Fridolin förstår det problematiska i att inte genomföra de beslut som riksdagen fattar. Konsekvensen är i sådana fall att riksdagsmajoriteten får överväga vilka verktyg man kan använda för att få igenom sitt tidigare fattade beslut om fler idrottstimmar i skolan. Riksdagen har även beslutat om att införa en tioårig grundskola och fler mattetimmar. Detta hoppas jag också att Fridolin verkställer snarast.

Det räcker inte att byta namn på ytterligare något lov för att lösa ohälsans problem. Det krävs fler idrottstimmar. Om Gustav Fridolin nu ska fixa skolan på 100 dagar är ett bra steg på vägen att införa fler idrottstimmar. Det ger bättre kunskapsresultat. Men med Fridolins skolpolitik är retorik viktigare än politik.

Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev