Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Svensk Trump får värre konsekvenser”

I Sverige utgår vi ifrån att våra politiker alltid är goda, därför begränsar vi inte deras makt. Samtidigt kan vi inte utesluta att populistiska partier blir så pass stora även här att de kommer att kunna få ett stort inflytande över våra lagar i framtiden. Men då kan de, till skillnad mot i USA, göra precis vad de vill. I länder där folkvalda begått hemska brott mot de mänskliga rättigheterna vet man bättre.

Publicerad: 9 november 2016, 13:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Länder som har varit utsatta för katastrofala folkrättsbrott har efter detta infört starka författningsdomstolar. Det måste Sverige nu också göra.

Foto: Timothy A. Clary, TT


Ämnen i artikeln:

Mänskliga rättigheterRiksdagsval

Väldigt få av oss trodde att Donald Trump skulle vinna. Hoppet låg i att Trump-väljarna kommer att överröstas av liberaler, av Clinton-anhängare, av amerikaner med latinamerikansk bakgrund, av alla de som tror på ett öppet USA. Jag trodde det också och skickade till och med en annons till tidningen NU för att gratulera Clinton och världen för sin första kvinnliga USA-president.

I morse vaknade vi dock med en ny verklighet. Vår värld har onekligen blivit alltmer osäker, farlig, inåtvänd och våra värderingar ifrågasatta i allt större utsträckning. Det är hög tid nu att vara ödmjuk och framåtblickande. Vi demokrater och progressiva krafter har nu ett enormt ansvar att lyssna på oron som finns i samhället och handskas klokt med den. Om världens viktigaste land kan falla för populismen, då finns det ingen möjlighet att fortsätta hoppas att det inte händer här.

Intressant nog kommer USA lättare att klara Trump än om något liknande skulle hända i Sverige. För USA har sitt system med ”check och balances”. Unionens fäder i USA har, när de skrev grundlagen 1787, sett till att ingen får bli för mäktig inom det amerikanska politiska systemet.

Presidenten kontrolleras ständigt av representanthuset, senaten och Högsta författningsdomstolen (Supreme Court). USA:s författningsdomstol avgör om ett beslut överensstämmer med författningen.

Om det inte gör det, så upphävs det. Man har helt enkelt utgått från att politiker inte alltid är goda och att deras makt behöver kontrolleras.

Sverige har inget sådant system. I Sverige utgår vi ifrån att våra politiker alltid är goda, därför begränsar vi inte deras makt. Samtidigt kan vi inte utesluta att populistiska partier blir så pass stora även här att de kommer att kunna få ett stort inflytande över våra lagar i framtiden. Men då kan de, till skillnad mot i USA, göra precis vad de vill, så länge de har majoritet för det.

De skulle kunna välja att avskriva oss från internationella konventioner, ta ett steg bort från mänskliga rättigheter och införa drastiska ekonomiska beslut. Det här är inte så avlägset som det låter. Kom ihåg att Ungern redan har försökt.

En författningsdomstol garanterar medborgarnas fri- och rättigheter visavi politiken genom att säkerställa att förändringar sker i enlighet med de grundlagar som landet har. Meningen med denna domstol är att med demokratins hjälp hävda att vissa saker, till exempel mänskliga rättigheter, är näst intill heliga och inte kan ändras hur som helst.

Inte ens om man är folkvald. Det faktum att man är folkvald kan inte ge en ett mandat att utrota sex miljoner judar eller begå folkmord på bosniakier, för att ta två drastiska exempel. Men begränsningen sätts den demokratiska vägen.

Socialdemokraterna och vänstern har alltid opponerat sig mot en författningsdomstol. Argumentet är att man inte vill ha ett system där jurister bestämmer över politiker. Men vänstern hade aldrig på allvar betänkt möjligheten att få Trump till president. Innan vi hamnar i den situationen bör vi ha agerat.

Länder som har varit utsatta för katastrofala exempel på folkvaldas brott mot mänskliga rättigheter – Tyskland, Italien och Bosnien, till exempel – har efter detta infört starka författningsdomstolar. Den tyska författningsdomstolen, som tillkom efter det tredje rikets fall och efter erfarenheterna av nazisternas övergrepp mot mänskliga rättigheter, är den mest kända. Dessa länder har lärt sig av egen erfarenhet att demokratin måste skydda sig själv.

Vi i Sverige bör införa en sådan domstol. Vi behöver inte vänta tills något så drastiskt som Trumps seger händer i Sverige. Varningsexemplen saknas tyvärr inte.

Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker Liberalerna (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev