Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Svårt regera med stöd av SD”

Medias intresse riktas just nu mot Gävle där Alliansen styr i minoritet. En del menar att det är en förebild för riksdagen. Men SD är inget stillatigande stödparti utan slår fram och tillbaka i olika frågor. Partiet är inte att lita på, skriver Måns Montell (M) gruppledare i Gävle.

Publicerad: 3 februari 2016, 13:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det påstås att Gävle skulle vara en testballong för övriga landet, något som är helt fel.

Foto: Lars Pehrson, TT


Ämnen i artikeln:

AlliansenModeraternaKommunvalSverigedemokraternaRiksdagsval

Under de senaste månaderna har Gävlepolitiken varit väldigt mycket i fokus. Skälet har varit det uppenbara; Alliansen har sedan första januari tagit över ledningen av kommunen. Detta trots att Alliansen samlar 27 av 65 mandat, medan den tidigare rödgröna ledningen samlar 30 mandat.

Det som har skapat ett stort intresse från riksmedia är kopplingen till riksdagen. Dels då mandatfördelningen är så lik den i riksdagen, men dels också för att det påstås (genom anonyma källor) att Gävle skulle vara en testballong för övriga landet, något som är helt fel.

Många har förutsatt att enbart för att Alliansen tagit över i minoritet i Gävle så är vår uppfattning att man bör agera på samma sätt i riksdagen. Det har för vår del aldrig varit en självklarhet, skillnaden är ganska så stor.

I Gävle valde den tidigare rödgröna ledningen att avgå när deras budget föll, i riksdagen valde Stefan Löfven att sitta kvar. Alliansen fällde inte kommunstyret i Gävle, utan klev in med de rödgrönas passiva stöd när någon annan ledning inte var möjlig att forma.

Ja, de lade ner sina röster när den nya ledningen valdes. Någon förhandling för att tillsammans med Sverigedemokraterna fälla styret gjordes inte och Alliansen kommer heller inte stödja sig mot dem för att få igenom vår politik.

När det första kommunstyrelsemötet under den nya ledningen genomfördes i slutet av januari visade också Sverigedemokraterna att de på intet sätt avser att stillatigande vara ett stödparti åt Alliansen.

I en av de frågor, avgifter för hemtjänsten, där blocken hade olika åsikter stödde de Alliansen, medan de i en annan gällande parkeringsavgifter stödde den tidigare ledningen. Liknande exempel finns i nästan alla nämnder och i fullmäktige, där de slår fram och tillbaka.

Dessa erfarenheter måste man ha med sig. Sverigedemokraterna kommer inte att lämna ett carte blanche till Alliansen i ett läge där man väljer att gå fram i regeringsställning, de kommer att kräva inflytande över politiken.

Det är något som även vi i Gävle är fullt medvetna om. I mindre frågor är det möjligt att förlora omröstningar om det inte har varit möjligt att hitta en kompromiss med något av de övriga partierna, men i de centrala frågorna för Gävle vill vi göra breda överenskommelser.

Väljer Alliansen att utmana regeringen Löfven om regeringsmakten finns i så fall bara två alternativ för att kunna säkra upp att den inte blir lika svag som dagens regering.

Antingen söker man breda lösningar med delar av dagens regering eller så lutar man sig mot Sverigedemokraterna.

Vad det sista skulle leda till för politik i frågor om NATO, EU och jobb kontra bidrag är omöjligt att säga då skillnaden mellan Alliansen och Sverigedemokraterna här är milsvid. Och då är ämnet integration och flyktingmottagande inte ens berört.

LÄS ÄVEN: Öppna Moderater: Nej till samarbete med SD.

Måns Montell, gruppledare (M) Gävle kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev