Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Styrelseproffsen stärker demokratin

Det finns ingen motsättning mellan folkvalda styrelseledamöter i offentliga bolag å ena sidan, och handplockade styrelseproffs som stärker styrelsernas kompetens å andra sidan, replikerar Styrelseakademins vd Suzanne Sandler.

Publicerad: 6 augusti 2012, 12:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Det finns en otrolig potential i kombinationen ansvarsfulla ägare, professionella styrelser och mästerliga vd:ar. Därför finns Styrelseakademien och därför verkar vi för att professionalisera styrelsearbetet i företag och organisationer.

För att samhället ska kunna erbjuda en god välfärd och en långsiktigt hållbar utveckling behöver alla företag, organisationer inklusive politiska partier drivas professionellt. Men det betyder inte att de enskilda personerna måste vara proffs som styrelseproffs eller ägarproffs. Man kan vara politiker, ideellt engagerad, specialist, pensionär, ungdom, anställd eller företagare. Det viktiga är att man agerar professionellt i det sammanhang man befinner sig i, något som man lär sig genom erfarenhet och utbildning.

Styrelseakademien skiljer alltså på styrelseproffs och professionella styrelseledamöter. Inga företag eller organisationer bör styras av enbart styrelseproffs. Men kommunalt ägda bolag ska inte heller behöva gå miste om möjligheten att få in proffs och extern kompetens för att kommunerna nominerar styrelseledamöter efter gamla politiska rutiner och inte genom en väl genomtänkt rekryteringsprocess.

För att fler företag och organisationer ska kunna drivas professionellt erbjuder vi certifieringsutbildningar, erfa-grupper och andra arenor för kunskapsöverföring. Vi har även skräddarsydda utbildningar för politiker just för att de kanske inte har den erfarenhet av att driva bolag som är värdefull att ha. Vi har också en Kandidatbank som kan användas för att komplettera den traditionella sökprocessen och bredda densamma. Risken är annars att politiker och kommuninvånare deltar i den allmänna klagolåten gällande till exempel börsföretag och deras valberedningar för att de inte söker tillräckligt brett för ökad mångfald, men själva använder man ett ännu snävare underlag för bemanning av sina egna kommunala bolag.

Vi har väl ändå ytterst samma mål allihop – att verka för en god välfärd och en hållbar samhällsutveckling samtidigt som vi värnar om demokratin. Vi måste alla hjälpas åt att lyfta blicken, tänka större och agera som goda förebilder. ”Är jag rätt person för det här uppdraget och kan jag bidra till att bolaget drivs på ett professionellt sätt?”

Suzanne Sandler, vd Styrelseakademien

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev