Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Styrelseproffs hotar demokratin

Att fylla styrelserna för kommunernas bolag med renodlade styrelseproffs vore djupt olyckligt. Det skulle åsidosätta själva grunden för demokratin och de folkvaldas förtroendeuppdrag, replikerar Linda Snecker som sitter i vänsterpartiets partistyrelse.

Publicerad: 20 juli 2012, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Som politiker har jag valt att engagera mig i samhället, i ett parti vars synsätt speglar den värld som jag vill leva i. Som politiker tror jag på någonting, exempelvis att en annan värld är möjlig, att vissa samhällssystem ska styrs på ett visst sätt.

Jag lägger stora delar av min fritid på stadens gator och torg, på att läsa handlingar, på att prata med medborgare. Jag är politiker för att jag brinner för en viss ideologi. Har jag tur så blir jag folkvald, det absolut finaste uppdraget någon kan få. Det kan vara i kommunfullmäktige, i en kommunal nämnd eller kanske i ett bolag. Som folkvald ska jag representera mina väljare och deras vilja, ingen annans. Mina väljare delar min ideologi och de åsikter mitt parti står för. Det är som folkvald alltid den viktigaste uppgiften, att ständigt legitimera sina beslut via dem som har valt en, vilket folket gjort. Det gäller även när det kommer till det allmännyttiga bostadsbolaget.

Jag är styrelseledamot i Norrköping allmännyttiga bostadsbolag Hyresbostäder. Jag är politiker och jag är folkvald. Utan mitt politiska parti och folkets röster skulle jag inte kunna ha de parlamentariska uppdrag som jag har. Att vara styrelseledamot är ett ansvarsfullt uppdrag. Det är extra viktigt när det kommer till bolag som har hand om basen i människor liv, nämligen bostaden.

Hans Selling, vd för Mitthem uppmanar i sin debattartikel i Dagens Samhälle politiska partier att redan nu tänka på vilka som ska ingå i styrelserna för kommunens bolag. Det är en uppmaning som behövs. Men i samma andetag verkar det som om att de ledamöter som väljs ska åsidosätta sina politiska åsikter, trots att de utan sitt politiska engagemang i ett parti inte skulle kunna bli valda. Det är för mig en gåta. För hur kan någon åsidosätta sina åsikter när själva åsikten och uppfattningen är grunden för att kunna inneha uppdraget?

Jag förstår vad Selling menar. Men jag är tveksam till vad den uppfattningen kommer leda till i det långa loppet. För om politiker inte får ha politiska åsikter i en av de viktigaste frågor och verksamheter som en kommun kan bedriva, varför ska då politiker sitta i styrelsen? Då kan lika gärna de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen bestå av styrelseproffs. Med politiker i en folkvald styrelse garanteras medborgarna en bred representation. Med en styrelse enbart bestående av styrelseproffs är jag ytterst tveksam till om bredden skulle bli den samma.

Som styrelseledamot är ansvaret tungt, uppgiften stor och det personliga engagemanget djupt. Det kräver sin politiker för att stadigt kunna fatta beslut. Där anser jag att den nyligen genomförda lagändringen av allmännyttans affärsmässighet hindrar riktigt bra beslut. Att kombinera affärsmässigheten med Sellings ambition av ökad professionalism tror jag är en farlig väg. Behöver ledamöterna kompetens? Absolut. Men professionalism är en annan sak. För de härleder att ledamoten ska inneha en viss profession, ett yrke, en viss bakgrund och utbildning. Jag som statlig administratör inom utbildningsväsendet skulle därmed inte kunna vara styrelseledamot i Hyresbostäder. Trots att jag uppenbarligen representerar många människor som har valt mig till min plats.

Selling menar att det går att kombinera politisk insikt och tillhörighet med rätt kompetens. Det tror jag säkert. Och visst ska styrelseledamoten agera i bolagets bästa. Men det allra viktigaste är att styrelseledamoten agerar för folket bästa. Kronor och ören i bolaget är viktigt. Men allra viktigast måste vara att agera så att medborgare i kommunen får ett resultat av bostadspolitiken som gör att kommunen mår bra, bostadsmarknaden är tillfredsställande och ingen ofrivilligt blir utan bostad. För utan kommunens medborgare finns inget bostadsbolag. Och utan medborgare finns inga politiker. Och utan politiker finns inga styrelseledamöter, om inte allmännyttan ska bestå enbart av styrelseproffs. Men det hoppas jag att Selling inte anser. För då har allmännyttan spelar ut sin rätt.

Politiker är just politiker av en anledning. Och det är framförallt inte för att bli styrelseproffs. Det är för uppdraget att representera medborgarna och väljarna.

Linda Snecker, ledamot (V) Hyresbostäder Norrköping och vänsterpartiets partistyrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News