måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Studenter måste ha råd att vara sjuka

Studenternas trygghet vid sjukdom behöver förbättras. Det är en del av sjukförsäkringssystemet som nu ses över i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Publicerad: 12 juni 2014, 09:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialförsäkringarRehabiliteringStudenterSjukfrånvaro

I dag finns det nästan 20 000 fler högskoleplatser än 2006 och kommande år tillför vi ytterligare tusentals platser. När Alliansen tillträdde 2006 låg studiemedlen still efter 12 år med socialdemokratisk regering. Det här innebar att studenterna hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt bestraffades studenter som arbetade extra genom att få studiemedlen reducerade.

Moderaterna menar att studenter måste kunna ska klara sin ekonomi när de studerar,   även om de inte har möjlighet att arbeta vid sidan av studierna. Sedan Alliansen tillträdde 2006 har därför studenternas ekonomi stärkts kraftigt.

Nästa år föreslås studiemedlet öka med ytterligare 1 000 kronor per månad för att anpassas till studenternas ökande kostnader. Totalt blir studiemedlet 10 777 kronor per månad nästa år, varav bidragsdelen utgör drygt 3 000 kronor. Därmed överträffas de nationella studentorganisationernas genomsnittsbudget för en student med god marginal. Regeringen har också höjt fribeloppet i flera omgångar.

I år höjs det med ytterligare 30 000 kronor från 142 400 kronor till cirka 172 400 kronor per kalenderår. Så mycket kan en student tjäna extra vid sidan av studierna utan att få studiemedlet reducerat. Bestraffningen av studenter som arbetar extra är nu på väg att bli historia.

Utmaningar kvarstår dock eftersom studenternas behov av ekonomisk trygghet och rehabilitering vid sjukdom behöver förbättras. Dagens sjukförsäkringssystem tillåter inte att studenterna kombinerar studiemedel med sjukpenning. Det innebär att en student inte kan vara sjuk på deltid. De studenter som inte arbetar och inte heller tar studiemedel saknar idag ett täckande försäkringsskydd.

Det här kan riskera att studenterna hoppar av sin utbildning, vilket kan göra det svårare att komma tillbaka till sina studier om de överhuvudtaget kommer tillbaka. Studenter behöver också kunna erbjudas rehabilitering kopplad till studier för att bidra till ett snabbare tillfrisknande så att sjukdomsförloppet blir så kort som möjligt.

Studenternas ekonomiska trygghet i sjukförsäkringssystemet ses nu över i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som ska leverera ett slutbetänkande i januari 2015. För studenter är ofta perioden med högskolestudier en period i livet när man önskar att dygnet hade fler timmar.

Att gå en utbildning på högskolan är en tuff uppgift som fodrar fullständigt fokus på studierna. Därför är det viktigt att det ekonomiska trygghetssystemen träder in när det behövs oavsett om man är student på heltid eller deltid.

Gunilla Nordgren, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev