tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stryp skattemedlen vid extremistiskt samröre

De motbjudande terrorattentaten i Paris förra veckan har inte lämnat någon oberörd. 139 människor har mist livet i ett våldsdåd som för många är oförklarligt. Jihadisternas angrepp på den franska huvudstaden måste nu ses för vad det är: en krigsförklaring mot världens demokratier. Och vår respons måste vara kraftfull.

Publicerad: 17 november 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sveriges bör införa nolltolerans mot islamism som politisk idé och politisk miljö.


Ämnen i artikeln:

ReligionExtremismIslamismTerrorism

Det är förståeligt att många politiker och opinionsbildare vill mana till besinning efter att vi bevittnat ett av de värsta terrordåden i Europas historia.

Men vi har sedan 2014 sett allt fler jihadistiska terror- och våldsdåd i västvärlden. Bryssel, Paris, Köpenhamn, Sydney och Ottawa är bara några exempel på städer som blivit utsatta för enskilda eller organiserade islamistiska gärningsmän. Att det även kan komma att ske i Sverige bör inte betraktas som en alarmerande åsikt, utan varje beslutsfattare bör ha det i åtanke i debatten om radikal islamism.

För nu måste vi inse att den radikala islamismen och dess följare förklarat krig mot världens demokratier. Sverige är inget undantag, vi har ingen neutralitet att gömma oss bakom i jihadisternas ögon. Och detta går inte längre att ignorera bort med vackra ord om öppenhet och frihet.

För Sveriges del måste vi införa nolltolerans mot islamism som politisk idé och politisk miljö. Framför allt måste vi agera betydligt hårdare mot organisationer och samfund som ger extremister utrymme att propagera för sin sak.

Radikaliseringen av ungdomar underlättas i miljöer där extremister tillåts agera fritt. Tyvärr har det muslimska civilsamhället i Sverige inte tagit ett tillräckligt stort ansvar för att motverka islamistisk extremism.

Tidigare i höstas granskade Gefle Dagblad den lokala moskén i Gävle. Där framkom det att individer med extrema åsikter haft uppdrag för moskén. Representanter har aktivt missionerat för salafism – en av de mest extrema inriktningarna inom islam. Och då ska vi komma ihåg att Islamiska staten anses vara en salafijihadistisk rörelse. Sådana moskéer bör inte tillåtas bedriva verksamhet i Sverige, utan ska genast upplösas.

Dessutom har organisationer som Sveriges Unga Muslimer (SUM) och Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) haft samröre med mycket tvivelaktiga personer. Tyvärr verkar det ha undgått regeringen då demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjudit in dessa organisationer för samtal om islamofobi.

SUM har ett flertal gånger bjudit in hatpredikanter till föreläsningar för sina medlemmar, bland andra imamen Jamal Badawi och Kamal El-Mekki för att nämna några namn. MMRK har haft samröre med dömda terrorister som Munir Awad som planerade ett terrorattentat mot Jyllands-Posten.

Dessa två organisationer erhåller skattemedel för att bedriva sin verksamheter. I arbetet för att motverka extrema miljöer bör det vara en självklarhet att strypa skattemedel som går till organisationer som aktivt väljer att bjuda in hatpredikanter och jihadsympatisörer.

I flera år har naiva röster stoppat oss från att driva ett effektivt och omfattande arbete mot islamistisk extremism. Vänsterröster och religiösa samfund har kastat ut lösa anklagelser om rasism och islamofobi.

I andra fall har man valt att ställa högerextremism mot islamistisk extremism – vilket är olyckligt då ett demokratiskt samhälle ska motverka alla former av hatiska och våldsamma ideologier. Men efter fredagens hänsynslösa terrorattack måste det stå klart även för dessa röster att vi inte längre kan agera passivt. Vi måste införa nolltolerans mot islamism nu.

----

Läs även Sveriges unga muslimers replik på denna artikel här.

Bawar Ismail, frilansskribent och tidigare utrikespolitisk talesperson i LUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev