fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Strömavbrott under fullmäktige gav olagliga beslut

Publicerad: 7 september 2021, 08:43

Strömavbrott mitt under fullmäktige ställde till det för miljöpartisten Ulf Nymark i Lund. Foto: Martin Olson, Arkivbild: Torstein Bøe

Lunds kommunfullmäktige fattade beslut på olagligt sätt. Det konstaterar förvaltningsrätten. Men besluten upphävs inte, skriver Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktigeFörvaltningKommunallagen

Gustav Halth

gh@dagenssamhalle.se


Det var på ett digitalt fullmäktigemöte i februari som den miljöpartistiske ledamoten Ulf Nymark hade strömavbrott hemma. När strömmen kom tillbaka hade fullmäktiges ordförande Mats Helmfrid (M) redan hunnit tolka det som att Nymark lämnat mötet och därför satt in en ersättare för honom.

Enligt lagen har en ledamot som lämnar ett möte inte rätt att komma tillbaka.

Men Ulf Nymark tyckte att frågan om när en ledamot lämnar ett digitalt möte var så pass viktig att han vände sig till förvaltningsrätten, som nu ger honom rätt.

Ulf Nymark anmälde aldrig något hinder för fortsatt tjänstgöring och ordföranden Mats Helmfrid försäkrade sig inte om att han lämnat mötet. Avbrottet ska därför ses som att Ulf Nymark tillfälligt var frånvarande, inte som att han lämnat mötet. Beslutet att kalla in en ersättare stred mot kommunallagen och de beslut som fullmäktige fattade har därför inte kommit till på lagligt sätt.

Anledningen till att besluten inte rivs upp är att förvaltningsrätten konstaterar att Ulf Nymarks röst inte hade kunnat ändra något av dem.

Ulf Nymark är ändå nöjd med domen.

– Jag tycker att det var ett mycket klargörande utfall. Det var i första hand det jag ville ha, säger han till Sydsvenskan.

LÄS MER: SKR efter ny dom: ”Alla digitala möten inte underkända”.

LÄS MER: Ja och nej till digitalt fullmäktige - professor om lagen: ”En befängd situation”. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev