Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Strid om fullmäktige överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen

Publicerad: 21 december 2021, 09:21

Kammarrätten i Göteborg underkänner Torsbys digitala fullmäktige i december. Kommunen vill nu överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Kammarrätten underkänner Torsbys digitala kommunfullmäktige. Men kommunen ger sig inte utan tänker överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.


Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktigeSKR

Det var SVT Värmland som var först med att rapportera om kammarrättens dom. Den långa juridiska striden började när två ledamöter överklagade Torsbys digitala fullmäktige i december förra året. De ansåg att sammanträdet stred mot kommunallagen eftersom fullmäktiges ordförande inte gett alla ledamöter möjlighet att delta fysiskt. 

Men Förvaltningsrätten i Karlstad avslog deras överklagande i maj. Domstolen bedömde att de båda ledamöterna inte kunnat visa att kommunallagen inte följdes under sammanträdet. 

Nu gör alltså Kammarrätten i Göteborg en annan bedömning. Kammarrätten menar att det inte finns stöd i kommunallagen för att inte ge alla ledamöter möjlighet att fysiskt närvara på mötena, rapporterar SVT Värmland.

Kommunfullmäktiges ordförande Zenitha Bäck (S) säger till P4 Värmland att kommunen nu ska överklaga kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Tidigare har såväl förvaltningsrätt som kammarrätt underkänt Luleås digitala fullmäktige i december 2020. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har krävt att regeringen ska förtydliga kommunallagen kring deltagande i fullmäktige på distans. Regeringen har ännu inte återkommit i frågan.

Läs mer: SKR efter ny dom: ”Alla digitala möten inte underkända”  

Läs mer: Knivsta vill fortsätta med digitala fullmäktige efter pandemin 

Läs mer: ”Grövre ton när man inte behöver fika efteråt”

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktigeSKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev