söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Straffskatt kan leda till att tusentals jobb försvinner

Den extra löneskatt för finansiell verksamheten som utredaren väntas föreslå i dag riskerar att få allvarliga konsekvenser för den svenska sysselsättningen. Dessutom riskerar bankernas tjänster att bli både sämre och dyrare, skriver Bankföreningen.

Publicerad: 7 november 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonPer Bolund

I Sveriges finanssektor arbetar omkring 85 000 människor. Av dessa jobbar närmare hälften på bank, med en rad olika uppgifter. Alltifrån personal på bankkontor runt om i landet som hjälper företag med krediter och lån till investeringar, och hjälper privatkunder med bostadslånet eller sparandet inför pensionen, till it-specialister som ser till att datasystemen och servrarna fungerar.

Nu vill en utredare lägga en extra skatt på många av dessa människors arbete. Utredaren, som lämnar över sitt betänkande till finansminister Magdalena Andersson (S) i dag , väntas föreslå en extra löneskatt på 15 procent på anställda i företag som säljer finansiella tjänster. En sådan skatt vore skadlig av flera skäl.

För det första försämras möjligheten för bankerna att upprätthålla bra service till sina kunder. Banktjänster blir dyrare för företag och hushåll. Det kommer att kosta mer att låna pengar, vilket slår särskilt hårt mot småföretag som vill växa. Det blir helt enkelt svårare för bankkontoren att kunna ge fullgod service och ha kvar lika många kontor när det blir mycket dyrare att ha anställda.

För det andra skulle jobben bli färre. En extra löneskatt på svenska finansföretag skulle öka trycket på rationalisering, automatisering och på utlokalisering av jobb till framför allt de baltiska länderna. Redan nu har flera företag i finansbranschen delar av sin verksamhet i de baltiska länderna, där lönekostnaderna är avsevärt lägre och där det tekniska kunnandet är tillräckligt högt. Beräkningar från analysföretaget Copenhagen Economics visar att införandet av denna straffskatt skulle riskera att leda till att uppemot 16 000 jobb i hela finanssektorn försvinner, varav närmare 7 200 jobb i bankerna.

Skatten skulle också drabba olika typer av företag – både den lilla och den stora banken, det moderna fintechföretaget som satsar på innovativ teknik, och det svenska storföretaget med egen finansavdelning som ordnar finansiering till investeringarna och inköpen av insatsvaror.

Dessutom skulle skatten vara dålig för Stockholmsregionen, där lejonparten av bolagen i den svenska finansbranschen finns. En extra löneskatt på anställda i finansbranschen skulle sätta käppar i hjulet på Stockholmsregionens planer på att bli ett av Europas ledande finanscentrum, en chans som nu öppnar sig särskilt i och med brexit och Londons sannolikt minskade i inflytande som finanscentrum.

Men skatten skulle också vara riktigt dålig för mellanstora städer och mindre orter på landsbygden, där risken är stor för sämre service och nedlagda bankkontor. Dessutom skulle kommunernas skatteintäkter minska i takt med att jobben försvinner, eftersom en viktig intäktskälla är den kommunala inkomstskatten.

Att särbeskatta bort tusentals jobb är en djupt oförnuftig politik. Därför hoppas vi att regeringen lyssnar till oss i branschen och inte går vidare med utredningens förslag.

Hans Lindberg, vd Svenska Bankföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev