Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Straffa inte företag som agerar klimatsmart

Regeringen föreslår en ny skatt på el som företag och organisationer själva producerar. Det är ett hårt slag mot företag som vill tänka klimatsmart och mot den ambitiösa miljöpolitik som tidigare bedrivits i Sverige.

Publicerad: 25 september 2015, 09:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen påstår att den i förslaget till budget fixar stora möjligheter för mer solel, men straffbeskattar i verkligheten de aktörer som vill satsa på den.


Ämnen i artikeln:

KlimatElproduktionEnergipolitikBudget 2016

I veckan har den rödgröna regeringen presenterat sin budget. Det är anmärkningsvärt att en regering som påstås se stora möjligheter för solel att växa gör så många felprioriteringar. I budgeten föreslår regeringen nämligen en ny skatt på el som företag och organisationer producerar själva. Det är ett dråpslag mot såväl företag som vill tänka klimatsmart som mot den ambitiösa miljöpolitik som Alliansen successivt införde under två mandatperioder i regeringsställning.

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att ”vi är den generation som ska stoppa klimatförändringarna”. Samtidigt går hans politik i rakt motsatt riktning. I stället för att premiera företag och organisationer som väljer att investera i stora solelsanläggningar tvingar man den som installerar en anläggning som producerar mer än 225 kilowattimmar solel att betala 30 öre i skatt per producerad kilowattimme.

En sådan skatt gör att avbetalningstidningen för att återfå investeringen ökar, vilket i sin tur kommer att minska viljan att investera i anläggningar för produktion av solel. Och eftersom skatten baseras på juridiska personer istället för anläggningar är det dessutom ett förslag som kraftigt hämmar utvecklingen av solel för fastighetsägare och företag.

Stockholms läns landsting har under alliansens ledning varit ett nationellt föredöme i miljöarbetet. Därför är det tråkigt att Stockholms Läns förvaltare av landstingets sjukhus, Locum, nu kommer att drabbas av skatten som regeringen tvingar fram. Locum har räknat ut att 125 000 kvm tak skulle vara bra att installera solelsanläggningar på och planen är att börja installera 20 000 kvm redan i år. Återbetalningstiden för denna miljösatsning kommer med regeringens miljöfientliga politik att vara 16 år mot tidigare 12 år – det är en ökning med en tredjedel.

Det kommer självklart att göra det tyngre att fatta hållbara beslut om kommande investeringar både i Stockholms läns landsting och hos andra tänkbara investerare i solenergi – investerare som är nödvändiga för ambitionen att bygga ut den förnybara elproduktionen i hela landet.

Vill regeringen ha fler som investerar i angelägen miljöteknik så hjälper det inte att prata om miljöambitioner om man samtidigt försämrar de ekonomiska spelreglerna för de tänkta investerarna. Regeringen påstår att man fixar stora möjligheter för mer solel, men straffar de aktörer som vill satsa på den. Bluffar man medvetet om sina egna miljöambitioner?

Vi i Alliansen vill inte bara att det ska löna sig att göra klimatsmarta investeringar. Vi vill även att det ska vara ett lätt beslut att fatta, där tiden från investering till återbetalning är fortsatt kort.

Paul Lindquist, investerings- och fastighetslandstingsråd (M), Stockholms läns landsting

Gustav Hemming, miljölandstingsråd (C), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News