Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stoppa Turkiets förhandlingar med EU

EU måste stå upp för de frihetliga värden som unionen är grundad på och får inte vika sig när det gäller krav på yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter. Därför bör unionen stoppa Turkiets anslutningsförhandlingar, skriver Sharoken Hanna, styrelseledamot LUF Väst.

Publicerad: 19 januari 2015, 13:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Turkiet har i dag långt kvar för att leva upp till EU:s krav på medlemskap.


Ämnen i artikeln:

EUYttrandefrihetMänskliga rättigheter

Replik. Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu gick sida vid sida med 40 andra stats- och regeringschefer i den stora manifestationen i Paris. Varken Ahmet Davutoğlu eller president Recep Erdoğan kan hävda att de är Charlie. Turkiet är enligt OSSE-statistik från juni 2014 ett av de länder som har flest journalister fängslade eller anhållna.

Även utländska journalister grips i Turkiet, bland annat den nederländske journalisten Mehmet Ulgur som greps så sent som den sjunde januari för att ha tagit ett foto vid en rättegångssal. Davutoğlus deltagande i manifestationen var inget annat än ett spel för gallerierna.

Det är 100 år sedan folkmordet Seyfo ägde rum i dagens Turkiet där massvis med assyrier, pontiska greker och armenier miste sina liv. Folkmordet som är erkänt av både Sveriges riksdag och EU-parlamentet förnekas fortfarande av både president Erdoğan och premiärminister Davutoğlu. Dessutom kan man straffas enligt artikel 301 i den turkiske strafflagen om en enskild person erkänner folkmordet då detta skulle anses förolämpa den turkiska nationen.

Anna Maria Corazza Bildt skrev den 15 januari här på Dagens Samhälle att det är genom incitament som man effektivast kan få Turkiet att reformera sig och att främsta verktyget för att skapa incitament är fortsatta förhandlingar om ett EU-medlemskap. Turkiet är sedan 2005 ett kandidatland för medlemskap i EU. Olli Rehn som var utvidgningskommissionär mellan 2004-2010 pekade väldigt tydligt på att yttrandefriheten var en av flera punkter som Turkiet måste jobba mycket hårdare med för att ha en chans att komma med i EU och sedan dess har förhandlingar ständigt pågått.

Enligt den politiskt obundna organisationen Freedom House så har Turkiets pressfrihet succesivt blivit bättre från år 1998 tills dess att man startade förhandlingarna 2005. Men sedan 2005 och framåt så har pressfriheten blivit mycket sämre, 2014 ansågs den vara ofri medan den 2013 var delvis fri. Förhandlingarna med Turkiet har således varit ett misslyckande. Efter nästan tio år av förhandlingar är Turkiet inte ens nära de hårda kraven på EU-medlemskap.

Det finns inte heller mycket som säger att det finns en vilja från regeringen att på riktigt starta arbetet för att säkra de mänskliga rättigheterna. Premiärminister Davutoğlu hann knappt hem från manifestationen innan han kläckte en kommentar om att ”Pressfrihet betyder inte frihet att förolämpa”.

EU måste stå upp för de frihetliga värden unionen är grundad på och inte vika sig när det gäller krav på yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter. EU måste påvisa Turkiet att deras utveckling på den senaste tiden är oacceptabel och stoppa anslutningsförhandlingarna.

EU bör i stället ha en ny strategi för förbindelserna med Turkiet samtidigt som man bör ställa höga krav på att Turkiet förstärker landets mänskliga rättigheter och släpper inlåsta journalister fria innan man fortsätter förhandlingar om ett EU-medlemskap.

Sharoken Hanna, Styrelseledamot Liberala Ungdomsförbundet Väst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News