Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stoppa skattehöjningar med gemensam budget

Moderaternas nya migrationspolitik är ansvarsfull, Liberalerna borde utan minsta tvivel stödja den. Tillsammans kan vi Allianspartier då bygga en budget som garanterar välfärden utan att skatterna behöver höjas.

Publicerad: 2 mars 2016, 09:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När den rödgröna regeringen adresserar skattehöjningar så bör alliansen göra vad den kan för att fälla regeringen.

Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

AlliansenVälfärdJobb

Det är välbekant i samhällsdebatten att nu när 40-talisterna går i pension – ”rekordårens barn” – så måste vi öka den yrkesarbetande andelen av befolkningen för att klara av att försörja pensionärerna.

Detta är ett av 2000-talets största samhällsproblem; att en allt mindre andel av befolkningen som jobbar ska försörja en allt större andel som inte jobbar. Det finns enligt min uppfattning en övertro både i samhällsdebatten och i mitt parti Liberalerna, på att så mycket invandring som möjligt till Sverige är lösningen.

Faktum är ju att det tar lång tid för invandrare att komma i arbete, och fram till dess ska skattebetalarna svara för deras boende och uppehälle, enligt gällande välfärdsmodell.

Enligt nationalekonomen Tino Sanandaji är inte fler än hälften av invandrarna i arbete efter sju år, en stor andel kommer aldrig i arbete, och i genomsnitt arbetar invandrare elva år mindre än infödda svenskar. Sedan får de alltså pension precis som alla andra.

Eftersom detta är statistik för tiden innan den stora invandringsvågen 2015, kan man också ana att genomsnittstiden för att få jobb kommer att vara betydligt längre för dem som kommit hit nu.

För att samhällsekonomin inte ska kollapsa måste vi minska den andel av befolkningen som lever på skattebetalarnas bekostnad, men våra ledande politiker gör precis tvärtom.

Regeringen bedriver en migrationspolitik som avsevärt krymper den yrkesarbetande andelen av befolkningen vars skatteinbetalningar utgör den ekonomiska livsluften för pensionärer, arbetslösa och faktiskt hela den offentliga sektorn.

För att spinna vidare på livsluftsmetaforen, så sitter vi i ett flygplan vars vingar håller på att lossna. Vi kommer sannolikt inte kunna flyga mer med flygplanet om vi fortsätter färden, och det finns stor risk att vi störtar.

Precis som säkerhetsrutinerna på ett flygplan föreskriver i fråga om syrgasmasker, där man bör sätta på sig sin egen innan man hjälper andra, behöver vi se till att den svenska välfärden fungerar för oss skattebetalare innan vi hjälper andra.

Om vi ska kunna ha en välfärd som håller jämn kvalitet för alla medborgare, så kan vi helt enkelt inte ta in fler invandrare än vad landet samhällsekonomiskt klarar av. Redan innan 2015 års stora invandringsvåg gick välfärden på knäna, med långa vårdköer, lärarbrist på många håll, regelbundna rapporter om missförhållanden inom äldreomsorgen etcetera.

Sedan i höstas larmas det från allt fler delar av den offentliga sektorn om att man inte klarar av att leverera en jämlik och god kvalitet på välfärden – och det vi hör nu är förmodligen bara början på en våg av sådana larm.

Alternativet till en kraftig begränsning av invandringen är kraftigt höjda skatter, och det kan ingen rättrådig liberal stå bakom.

Om, eller rättare sagt när, den rödgröna regeringen adresserar skattehöjningar som vi i L bedömer som skadliga för samhällsekonomin, så bör vi göra vad vi kan för att fälla regeringen

Moderaternas nya migrationspolitik är ansvarsfull, L borde utan minsta tvivel stödja den, och tillsammans kan vi Allianspartier då bygga en budget som garanterar välfärden för alla medborgare utan att skatterna behöver höjas.

Förhoppningsvis kan både mitt parti Liberalerna och Centerpartiet innan sommaren visa att man tycker att samhällsekonomins hållbarhet och välfärdens framtid är viktigare än idealet om öppna gränser.

Nu klämtar ödesurets klocka för välfärden, och det är nu vi måste agera. Snart kan det vara för sent.

Maria Halkiewicz, ordförande Liberal mångfald

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AlliansenVälfärdJobb

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev