söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stoppa populismen med samarbete och liberalism!

Det finns bara ett sätt att stoppa den populistiska vågen. Det är att stärka den liberalism som slår vakt om frihet, kunskap och kompromisslös demokrati, skriver Lotta Edholm (L).

Publicerad: 14 augusti 2018, 12:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LiberalismLiberalernaEUPopulism

Sommaren 2018 stod Sverige och Europa i brand. Brandmän, frivilliga från Hemvärnet och från jakt- och byalag i Sverige har kämpat sida vid sida med brandmän från länder som Frankrike och Polen för att släcka bränder här hos oss. Det visar det internationella samarbetets styrka. Samtidigt går vi in i en valrörelse när tilltron till internationellt samarbete är mindre än på länge.

Runt om i Europa växer den inskränkta nationalismen och antiliberalismen. Svensk politik befinner sig i ett läge där politikens ytterkanter växer. Sverigedemokraterna har utsett den liberala världsordningen till sin fiende och går till val på att lämna EU. Islamister hindrar människor i våra förorter från att leva som de vill. Svenska nazister marscherar åter på våra gator. Alla avskyr de den frihet, den tro på individers rättigheter, och den förvissning om att människor kan mötas och samarbeta över gränser, som är liberalismens kärna.

Antiliberalismen gror i en mylla av hopplöshet. Frustrationen över samhällsproblem skapar en längtan efter snabba lösningar. Men den populism som vinner mark kapitaliserar på oro och göder polarisering. Lite i taget förgiftas vår debatt, och det blir allt svårare att diskutera de problem som faktiskt finns.

För det finns problem. I dag växer ofriheten. Fler barn går ut skolan utan godkända betyg. Många får aldrig en ärlig chans. En del fastnar i utanförskap. En del vågar inte lita på att skolan, vården och skyddsnäten fungerar när de behöver hjälp. För många unga dras in i kriminalitet, och fler känner sig otrygga. Ju mer de extrema krafterna vill sprida oro, desto mer behövs frihetliga värderingar och ett framtidsinriktat samtal om lösningar på samhällsproblem.

När vi liberaler säger att fler ska få jobba och försörja sig själva, att alla elever ska få gå i en riktigt bra skola, eller när vi tar kampen mot hederskultur – då handlar det alltid om samma sak: att försvara varje människas frihet. Därför går vi till val på:

Bekämpa all extremism. Religiösa extremister, populister och rasister håller på att slita sönder samhället med hat och lögner. Fakta, kunskap, rättsstat och demokrati, utan att stödja extremism i likabehandlingens namn, är innehållet i motståndskampen. Den kampen tar Liberalerna.

Skolan först. Utbildning ger varje människa makten att hitta sin väg. I dag slås många elever ut av för lite kunskaper, stökiga klassrum och dåligt stöd. För dem är risken större att livet går riktigt snett. Så kan vi inte ha det. Därför sätter vi liberaler skolan först – och vi sätter kunskapen först i skolan.

Bättre integration. Vi slår vakt om öppenheten. Därför vill vi lägga om integrationspolitiken. När integrationen misslyckats har utanförskap, ofrihet och parallellsamhällen vuxit. Språk, jobb och jämställdhet är vägen till ett självständigt liv för kvinnor och män som flyttat till Sverige. Vi liberaler är den kraft som kämpar för en fungerande integration.

Trygghet. Ingen ska behöva begränsa sitt liv av rädsla för att bli utsatt för brott. Men det gör alldeles för många i dag. Vi behöver fler poliser och kameraövervakning på brottsutsatta platser. Unga på väg in i brottslighet måste fångas upp tidigt, och brottslighet måste förebyggas genom mer kunskap i skolan, fler jobb och en fungerande integration. Vi kämpar för att alla ska kunna ha den frihet som är deras rätt.

Stärk det europeiska samarbetet. Klimatförändringar, extremväder, flyktingkriser och internationell brottslighet kan inte hanteras utan samarbete. Öppenhet behövs för att stärka människors frihet och företags konkurrenskraft. Vi kämpar för ett starkare Europa där Sverige är med och bestämmer.

Det finns bara ett sätt att stoppa den populistiska vågen. Det är att i stället stärka den liberalism som slår vakt om frihet, kunskap och kompromisslös demokrati. Vi liberaler går till val mot populism och extremism. I Stockholm, och i Sverige. Med framtidstro och öppenhet ska vi ta Sverige och Europa vidare.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) och gruppledare i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev