Demokrati
Stoppa handeln med kvinnor och barn
I dag arrangerar surrogatförmedlingen Tammuz återigen ett möte i Stockholm. I klartext handlar det om att förmedla en ”tjänst” där kvinnor i fattigare länder bär och föder barn åt svenska par eller ensamstående - och prislistan finns på hemsidan. Det rör sig om ren och skär människohandel.
Publicerad: 14 april 2018, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Debattörerna undrar undrar hur länge den feministiska regeringen ska se på medan handeln med kvinnor och barn fortsätter växa.
Foto: Mostphotos
På företaget Tammuz hemsida går det att läsa om de olika tjänster och priser som erbjuds. 400 000 kronor och uppåt kostar det att köpa ett barn med hjälp av en surrogatmamma i Ukraina.
Sveriges Radios program Kropp och Själ rapporterades nyligen att Albanien är det senaste landet i raden där Tammuz öppnat för handel med surrogatmammor. Albanien är ett av Europas fattigaste länder. Enligt myndigheten Sidas hemsida är det ett ”våldspräglat och klandominerat samhälle” och det är bottenrankat vad gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter. Vi undrar hur länge till den feministiska regeringen ska se på medan handeln med kvinnor och barn fortsätter växa?
För två år sedan slog en statlig utredning fast att det inte bör vara tillåtet med surrogatmödraskap i Sverige, bland annat för att det finns en uppenbar risk för påtryckningar och att många kvinnor skulle kunna känna sig pressade att ställa upp som surrogatmamma om det tilläts. Utredningen menade att Sverige aktivt bör arbeta för att svenskar inte ska utnyttja surrogatmödrar, varken inom eller utanför landets gränser. De föreslog bland annat informationskampanjer för att motverka att människor betalar fattiga kvinnor för att bära, föda och lämna bort barn.
Regeringen har därefter meddelat att surrogatmödraskap inte ska tillåtas i svensk hälso- och sjukvård. Det är bra. Men samtidigt, och i strid med utredningen, lade regeringen nyligen fram ett lagförslag som förenklar fastställande av faderskap efter ett surrogatarrangemang i utlandet. Istället för att motverka internationella surrogatarrangemang väljer man alltså att underlätta handeln.
Som en konsekvens av att exploatering och utnyttjande av kvinnor uppdagats har allt fler länder valt att förbjuda surrogatmödraskap. Men precis som annan människohandel och kriminalitet flyttas handeln med surrogatmödrar då till fattigare länder, där lagstiftningen inte hunnit med. Exempelvis diskuteras just nu ett förbud i Kambodja, ett land som blivit en ny surrogatdestination efter att Indien, Nepal och Thailand stängt ner sina babyfabriker.
Nästa vecka arrangerar Utrikesdepartementet en internationell konferens om jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Stockholm. Om regeringen menar allvar med att arbeta för SRHR måste den sätta stopp för svenskars handel med kvinnors reproduktiva rättigheter i fattigare delar av världen.
Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby
Amineh Kakabaveh, ordförande Varken Hora Eller Kuvad
Zandra Kanakaris, ordförande Unizon
Ewa Larsson, ordförande Gröna Kvinnor
Gita Rajan, medicinskt ansvarig och verksamhetschef Klinik & Forskning, Wonsa
Gertrud Åström, ordförande Stockholms FN-förening
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.