måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stefan Löfven sviker utanförskapsområden

Det är vi i utsatta områden som tar emot de som kommer nya till Sverige, de som saknar arbete och pengar. Om det händer dig något så finns vi där. Det är vi som personligen tar allas vårt gemensamma ansvar när några kommuner bryter mot lagen och säger att de inte kan ta emot nyanlända, skriver Ali Khalil, gruppledare Miljöpartiet i Botkyrka och Albybo.

Publicerad: 28 juni 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Våra mest ansvarstagande områden saknar inte billiga hyresrätter; vi saknar den upprustning vi förtjänar och bostäder att köpa.”

Foto: John Widebæk Hertz / Colourbox


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikUtanförskapBostadsbristenKommunerRegeringenHyresrätter

När Stefan Löfven lovar statliga pengar för att inte några områden ska ses som utsatta och för att rusta upp miljonprogrammet riskerar han att upprepa ett återkommande mönster där ”hjälpen" stärker andra områden mer än de tilltänkta. Om vi på riktigt ska lösa boendesegregationen och stärka hela områden måste vi tillsammans enas om vad problemet faktiskt är och våga göra något nytt.

Det är vi i utsatta områden som tar emot de som kommer nya till Sverige, de som saknar arbete och pengar. Om det händer dig något så finns vi där. Det är vi som personligen tar allas vårt gemensamma ansvar när några kommuner bryter mot lagen och säger att de inte kan ta emot nyanlända. Det är på min grannes soffa hen hamnar. Men det kostar också och det är vi som betalar. Södertörns högskola har visat hur Stockholms län mår allt bättre över tid men att klyftorna mellan områden ökar. De kan med statistik visa att det finns områden som tar större ansvar och att det är vi i dessa områden som betalar. De kallar det lyckoparadoxen. Du kommer till ett område där du kan få bostad och stöd när du behöver men när du får valmöjligheter drar du. Pengar från staten av den typ Löfven nu lovar har tidigare spätt på det här problemet. Pengarna har stärkt människor mer än områden och människorna drar. De drar när området de bor i inte upprustas så som det förtjänar och de drar när det inte finns lägenheter att köpa.

Underhållet av samhällets största områden som också tar det största sociala ansvaret har under lång tid skjutits på framtiden, så långt in i framtiden att vägs ände redan passerats många gånger. När jag var ny i politiken för fem år sedan var jag glad att mitt parti, Miljöpartiet, drev en ordentlig upprustning. Den typ av upprustning som sparar energi och hushåller med resurser för ett långsiktigt ansvar men också gör upp med en historisk skuld. En historisk skuld som inte täcks av låga hyreshöjningar eller av ett par miljarder från staten. Skulden är för stor och nu är diskussionen i de allmännyttiga bolagen tillbaka till den gamla lösningen om att göra så lite som möjligt och inte så snabbt. Jag trodde att vi redan hade enats om att det var fel väg att gå och jag tycker vi förtjänar bättre!

Bättre är att göra på ett nytt sätt. Botkyrka är den enda kommunen i Sverige som har provat en ny upplåtelseform med andelsägande där ens grannar kan köpa sin egen lägenhet och pengarna går tillbaka till allmännyttan och den upprustning områdena behöver.  Majoriteten hyr vidare som vanligt och på det här sättet kan vi boende betala för vår egen upprustning, låta den göras ordentligt och samtidigt hålla hyrorna nere. Vi förtjänar en snabb upprustning med bättre trapphus, tjusigare gårdar, ordentlig energieffektivisering och riktigt bra boendestandard för alla.

Den gamla beprövade metoden med långsam och försiktig renovering för att hålla nere hyrorna uppmuntrar dem med minst pengar att ”välja” en sämre standard och den lämnar problemen kvar i framtiden. Områden utpekade som särskilt utsatta har det gemensamt att det nästan bara finns hyresrätter. De har också gemensamt att de rymmer många människor på liten yta med väldigt blandade bakgrunder och självklart finns det massor av människor här som vill äga sin bostad. Alla de som inte vill hyra drar och varje gång det händer har en boende med valmöjlighet och ordentlig inkomst lämnat området.

Våra mest ansvarstagande områden saknar inte billiga hyresrätter; vi saknar den upprustning vi förtjänar och bostäder att köpa.

Ali Khalil, gruppledare Miljöpartiet i Botkyrka och Albybo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev