lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stefan Löfven fast i en rävsax

Publicerad: 13 september 2014, 18:37

Kan de gå över blockgränsen tillsammans?

Vem som bildar regering med vem efter söndagens val är nu en öppnare fråga än någonsin. Det framgår av Dagens Samhälles superopinionsläge, uppdaterad med samtliga slutliga opinionsundersökningar, kvällen för valdagen.


Under lördagen publicerade Sifo, Ipsos, Novus, Demoskop och Skop sina slutliga opinionsundersökningar, alla telefonbaserade med slumpvisa urval och med 95 procent statistisk sannolikhet.

När Dagens Samhälles unika ”poll-of-all-polls” viktar samman september månads aktuella undersökningar, åtta stycken, är underlaget stort: 13 500 intervjuade totalt.

Detta borgar för att valresultatet hamnar nära de vägda medelvärdena för septemberundersökningarna, vilket både 2006 och 2010 visade sig vara en närmast hundraprocentig matchning.

Man kan således fästa stor tilltro till konsensusopinionen, i synnerhet på blocknivå.

Alliansen kommer som väntat att backa rejält i valet och förlora nästan 10 procent jämfört med 2010. Alla backar, men Moderaternas ras står i en klass för sig.

De rödgröna partierna går framåt, men bara med 2 procent. Utan Gudrun Schyman och FI – som hamnar utanför riksdagen – hade vänsterblocket kunnat samla nästan 49 procent och blivit lika stora som Alliansen 2010.

Jimmie Åkesson blir valets verkliga vinnare. SD ökar med 4,5 procent och slutar som tredje största parti och vågmästare. FI går från 0,4 till 3,4 procent i DS Opinionsanalys. Därefter kommer MP och V som ökar stödet med 1,5 respektive 1,0 procentenheter.

Fast vem representerar det största ”blocket” och får uppdraget att bilda regering? Under valrörelsen har det närmast tagits för givet att striden bara står mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S). Opinionsutvecklingen säger snarare att regeringsbildandet är en öppen fråga, vilket framgår av Dagens Samhälles tabell nedan.

I praktiken sitter Socialdemokraterna i en rävsax. De rödgröna ”vinner” men partiet gör kanske sitt sämsta val någonsin, och regeringsunderlaget är minst sagt vacklande.

Om Stefan Löfven vill fortsätta det rödgröna spåret måste han bjuda in V och Jonas Sjöstedt till ministersamtalen. Då samlar han knappt 46 procent bakom sig, vilket är svagare än den nuvarande regeringen (49,3). Samtidigt har Stefan Löfven en klassisk socialdemokratisk och facklig motvilja mot att släppa in marxisterna i Vänsterpartiet i en S-ledd regering.

Paret S och MP (”den naturliga partnern”, enligt Löfven) var på lördagen mindre än Alliansen (39,8 procent). Inget nu känt regeringsalternativ är i skrivande stund svagare än S plus MP (39,0).

Ett fortsatt minoritetsstyre med Alliansen kan därför inte betraktas som uteslutet. Om Fredrik Reinfeldt sitter kvar och förlitar sig på SD når de tillsammans 50 procent. Ett direkt regeringssamarbete är förstås helt uteslutet men de senaste fyra åren har Alliansen kunnat regera med stöd från SD i riksdagen i 8 omröstningar av 10. Bland moderater i väljarkåren finns det en öppenhet för ett alternativ där Alliansen regerar vidare med indirekt stöd av SD. Därav scenariot medel i tabellen ovan.

Stefan Löfven har gång på gång sagt att han vill bryta blockpolitiken. Därför har spekulationerna om en ”stor koalition” (som i Finland och Tyskland) ökat i omfattning.

Socialdemokraterna pekar ofta ut Folkpartiet (en gång för löntagarfonder men i dag en av Alliansens trognaste) som möjlig samarbetspartner. Fast S + MP + FP skulle bara samla drygt 45 procent och utgöra en svag regering med betydande konflikter kring industripolitik, kärnkraft, försvaret och skolan.

Realpolitiskt finns många gemensamma nämnare mellan Socialdemokraterna, Folkpartiet och Nya Moderaterna. Samtliga är tillväxtorienterade, marknadsekonomiska och socialliberala partier när man skrapar på ytan och bortser från retoriken. Inget av dessa partier vill i praktiken avskaffa den ”svenska modellen”.

Ärkerivalerna S och M kan knappast regera ensamma ihop, men Folkpartiet skulle kunna fungera som det ”terapeutiska” kitt som skapar förutsättningar för en regering över de alltmer impopulära blockgränserna.

Om Stefan Löfven menar allvar med ”blocköverskridande” är S + M + FP i alla fall en jämnstark vänster-höger-konstellation (30 + 28 procent), även om detta alternativ tills vidare enbart finns på papperet.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Opinionsläget i Sverige - den mest kompletta analysen

Dagens Samhälles opinionsanalys är en unik sammanvägning av den senaste månadens alla publicerade opinionsundersökningar.

Här är den.

Läs även:

Vem som gör vad med vem viktigt för väljarna

Rödgrön knockout i kommunvalen

Följ resultaten i kommun och landstingsvalen på webben på måndag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev