söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Statsvetare: Så undviks strider om oppositionsposter

Publicerad: 7 december 2022, 11:52

”Det har blivit otydligare hur oppositionen ska definieras och företrädas”, säger Johan Wänström.

Statsvetaren Johan Wänström tycker att det är en viktig demokratisk princip att styret inte ska utse opposition. Samtidigt tror han att konflikter om oppositionsposterna kommer att bli vanligare.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022LokalpolitikFörtroendevaldaSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Att det på flera håll har blivit strid om oppositionens poster är en konsekvens av ett nytt politiskt landskap. Det hävdar Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, som forskat om styren i kommuner och regioner. 

– Tidigare var det tydligare att vi hade en blockpolitik – att det ena blocket styrde och det andra var opposition. Nu har vi inte de traditionella höger- och vänsterblocken på samma sätt längre. Det har blivit otydligare hur oppositionen ska definieras och företrädas, säger han. 

Att ett styre i en kommun eller region deltar i valet av vilka som ska företräda oppositionen är enligt honom problematiskt. 

– En viktig demokratisk princip är att de som styr inte ska bestämma vilka som är opposition. Att det ska finnas en fristående opposition som får formera sig själv och bestämma vilka som ska företräda dem, säger Johan Wänström.

Hans lösning på problemet är att partierna i god tid före ett val kommer överens om hur olika poster ska utses efter valet. 

– Man behöver sätta tydliga spelregler före val och före koalitionsförhandlingar där det finns en tydlig idé om hur relationen mellan styrande och opposition ska vara. 

Däremot är han tveksam till om lagstiftning är en framkomlig väg. 

– Att staten ska gå in och hitta en lösning för alla kommuner och regioner verkar inte riktigt rimligt. I första hand borde kommuner och regioner själva kunna ta ansvar för demokratin, säger Johan Wänström.

LÄS MER: Karta: Färre än tio styren kvar – här är det klart

LÄS MER: Kvinnorna som tar över i tunga mansfästen – ”Det är ett lokalt glastak som krossas”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev