Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Statlig ångvält som styr kulturen är inte grön politik

Arbetsgruppens uppdrag var att ta fram nya idéer på en miljöpartistisk kulturpolitik. Gruppen har i stort sett gjort raka motsatsen. Det som är nytt i programmet tycks snarare vara att göra kulturpolitiken till statscentralismens nya fäste - besvikelsen är stor, skriver miljöpartisten Tomas Melin i en replik.

Publicerad: 22 oktober 2015, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Miljöpartiet är i grunden ett parti som är mycket positivt inställt till kultur, skriver miljöpartisten Tomas Melin om arbetsgruppens kulturpolitik.

Foto: Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikBredbandInternetMiljöpartiet

REPLIK. Karl Sigfrid (M) kritiserar att bredbandsskatten är en del av det förslag till kulturprogram som en fristående arbetsgrupp inom Miljöpartiet har lagt fram. Som miljöpartistisk kulturpolitiker ser jag tyvärr att bredbandsskatten är blott ett av många problem med förslaget.

Ett av arbetsgruppens uppdrag var att ta fram nya idéer. Gruppen har i stort sett gjort raka motsatsen. Bredbandsskatt, ”nytt välfärdsmått”, enprocentsmål, reklamkritik på steroider, slå ihop departement, konstnärslöner.

Delar av det är bra, men allt är gamla förslag som dammats av. Var är de nya idéerna?

Det som är nytt i programmet tycks snarare vara att göra kulturpolitiken till statscentralismens nya fäste. Något oväntat med tanke på att en central idé inom grön ideologi är att makten ska ligga nära människan som möjligt.

Raka motsatsen är sann hela programmet igenom. Staten ska bestämma över kommuner, regioner, kulturaktörer och marknadens parter. Kommunalt självstyre, armlängds avstånd och företags fria avtalsrätt är helt bortblåst.

Här finns flera exempel. Jag reagerar bland annat på att arbetsgruppen skriver att alla landets museer ska ”samordnas i en regional kontext”, speciellt när det följer direkt på ett stycke där staten ska bestämma över museernas programverksamhet.

Kommuner ska tvingas in i ett system med bildningshus. Landsting ska förbjudas att ha reklam i kollektivtrafiken. Enprocentsmålet ska lagstadgas och detaljregleras av staten. Kulturinstitutioner ska tvingas att ta emot vissa artister, enligt vad staten bestämmer.

De ska även tvångsutbildas i hur de ska bedriva verksamheten. Programmet tar rentav även på sig, under punkten om digitalisering, att bestämma vad arbetsmarknadens parter ska göra och hur avtalen mellan skivbolag och artister ska se ut, i detalj.

Den typen av statscentralism är inte grön politik. Det är inte ens nära. En grön kulturpolitik vill stärka kulturen, men inte genom att staten rullar in som en ångvält och krossar allt motstånd. En grön kulturpolitik växer underifrån och där ska staten underlätta för kommuner och landsting, inte domdera eller förbjuda.

Kritiken mot arbetsgruppens förslag har också varit stor, inte minst vad gäller bredbandsskattens återkomst. Det är tydligt att fler än jag bland mina partikollegor har svårt att känna igen oss i förslaget.

Jag tror också det finns en stor besvikelse. För Miljöpartiet är i grunden ett parti som är mycket positivt inställt till kultur. Vi tycker kultur ska få kosta. Vi vill att kulturen ska få ta mer plats. Vi vill att fler ska kunna få ta del av kultur och utöva kultur.

Då behöver vi också konkreta och genomarbetade förslag utifrån gröna principer, inte gammal skräppolitik, statscentralism och orimligheter. Det finns positiva delar i arbetsgruppens arbete, att man aktivt försökt bredda diskussionen och ta in röster utifrån är något att vara stolt över.

Men det politiskt pinsamma resultatet kan inte ensamt vägas upp av öppenhet. Min gissning är därför att arbetsgruppens förslag i huvudsak kommer att hamna i papperskorgen.

Tomas Melin, ledamot (MP) av fullmäktige och kulturnämnden i Stockholms läns landsting, arbetade med kulturpolitik på MP:s riksdagskansli 2009-2011

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev