Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stå upp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter!

Även kommuner måste få möjlighet att delta i kampen och försvaret för yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna. Vi kommer därför att arbeta för att riksdagen säkrar rätten för kommuner att delta i fristadsnätverket ICORN, skriver riksdagsledamöter från S, MP och FP.

Publicerad: 21 augusti 2014, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Yttrandefrihet

Vi vill slå vakt om kommuners rätt att stödja yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Sigtuna kommun har, tillsammans med ett tiotal andra kommuner i landet, anslutit sig till International Cities of Refuge Network (ICORN) – ett internationellt samarbete mellan kommuner som ger fristad åt förföljda författare och publicister. Sedan december 2013 är Sigtuna kommun därför en fristad åt den turkiska publicisten Ragip Zarakolu, som i många år stått upp för förtryckta minoriteters rättigheter i sitt hemland.

Detta stöd för yttrandefriheten borde vara självklart, men tyvärr råder det inte enighet i frågan. När en moderat fullmäktigeledamot i Gävle överklagade sin kommuns beslut att ta emot en fristadsförfattare gick frågan till Förvaltningsdomstolen i Falun. Domstolen menade att svenska kommuner inte har rätt att vara medlemmar i fristädernas internationella nätverk. Samarbetet ansågs, av domstolen, vara av utrikespolitisk karaktär och inte något som kommunallagen anger att kommuner ska kunna engagera sig i. Därmed har det uppstått en olustig situation runt ett samarbete som vi sätter stort värde på, i synnerhet i de internationella orostider vi nu upplever.

Vi är av den bestämda uppfattningen att kommuner måste tillåtas samarbeta på detta sätt. Om den fortsatta rättsliga hanteringen visar att det är nödvändigt anser vi att samarbetet uttryckligen bör tillåtas av statsmakterna. Många kommuner har valt att ansluta sig till ICORN och intresset växer. I takt med att antalet medverkande kommuner blir allt fler blir det också en allt viktigare del av värnet för yttrandefriheten och ytterst demokratin.

Vi vill att svenska kommuner, precis som kommuner i andra delar av världen, ska ha möjlighet att delta i och bidra till detta samarbete. Vi kommer därför att verka för att riksdagen, under nästa mandatperiod, tydliggör rätten för kommuner att delta i fristadsnätverket ICORN

Björn von Sydow, riksdagsledamot (S), Sigtuna kommun

Annika Hirvonen Falk, vice ordförande i justitieutskottet

Dan Rosenholm, kommunalråd (L) Sigtuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Yttrandefrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev