Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Stå upp för självstyrelsen

Sverige behöver en samlad politikerkår som står upp för värnet av den grundlagsskyddade kommunala självstyrelsen. Nu senast har behovet av det blivit tydligt inom äldreomsorgen.

Publicerad: 25 mars 2013, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vårdbemanning

Det är inte utan att man ibland undrat när Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) skulle sätta ner foten när det gäller de många försöken från regering och riksdag att begränsa den kommunala självstyrelsen. Det gäller flyktingmottagningen, skolan, förskolan och nu senast bemanningen på kommunala äldreboenden. Det finns alltid något centralt ämbetsverk som väntar på att ta över om tillfälle ges och regering och riksdag ger uppdraget.

Migrationsverket, Skolinspektionen, länsstyrelsen, Naturvårdsverket och nu senast Socialstyrelsen vill alla styra och ställa i kommunerna. De krav som dessa verk vill ålägga kommunerna förenklas för verkens del av att kommunerna brukar få stå för hela notan. Det är då naturligt att kommunerna, också av ekonomiska skäl, vill hitta andra lösningar för ett bra äldreboende än de som Socialstyrelsen presenterar. Det har nu socialstyrelsen ingen förståelse för. I ett inlägg i DN (18/1) redovisar generaldirektören Socialstyrelsens oförblommerade krav på kommunernas underkastelse för de anvisningar som Socialstyrelsens tjänstemän upprättat för den kommunala äldrevården. Generaldirektören konstaterar själv att äldrevården är en kommunal angelägenhet men socialstyrelsen vill bestämma hur den skall utföras. När nu SKL har motsatt sig anvisningarna och vill att de skall upphävas, får det förhoppningsvis uppfattas som att man tröttnat på de återkommande försöken att undergräva kommunfullmäktiges rätt och möjlighet att ta hela ansvaret för kommunens organisation och ekonomi.

För att SKL:s goda intentioner skall bära frukt krävs naturligtvis att de ledande politikerna i kommunerna vågar och vill stå upp för den kommunala självstyrelsen. Som Paul Lindvall i Linköping som ”nobbar kraven” (Dagens Samhälle nr 6/2013) och inte accepterar att Socialstyrelsen lägger sig i bemanningen i demensvården. ”Vi är övertygade om att fyrkantiga centrala föreskrifter inte är bäst för de äldre”, säger Paul Lindvall.

Det är alltså en annan utgångspunkt än den som DS redovisar i samma nummer där det framgår att SKL:s motstånd mot de aktuella reglerna inte har stöd i alla kommuner. På sina håll har man redan börjat vidta åtgärder i enlighet med reglerna, samtidigt som SKL vill upphäva dem.

Den kommunala självstyrelsen är grundlagsskyddad. Det är alltså inte bara för regering och riksdag att strunta i grundlagen när man känner för det. Men SKL:s och andra protester gör varken till eller ifrån om inte kommunpolitikerna värnar om väljarnas rätt att sköta sina angelägenheter. Vad kommunsverige behöver är en samlad politikerkår som står upp för värnet av den kommunala självstyrelsen!

Jan Carle, Ordförande (M), Kommunrevisionen Nyköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vårdbemanning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev