söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

ST: Tvinga inte utlokaliserade tjänstemän att säga upp sig

Regeringen vill flytta sju myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Tyvärr underlättar Arbetsgivarverket inte en utlokalisering av myndigheter, vilket innebär att många anställda tvingas säga upp sig själva. För att få en ny tolkning av reglerna har ST stämt staten i Arbetsdomstolen.

Publicerad: 1 september 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MyndigheterFackföreningar

Det handlar om totalt 500 statliga jobb på olika myndigheter, 350 som meddelades i veckan och 150 jobb som aviserats tidigare.

Regeringen menar att det ska finnas myndigheter i hela Sverige för att stärka förtroendet för staten och hålla ihop landet. Det målet delar vi i Fackförbundet ST, vi tycker det är viktigt att medborgarna kan ta del av statlig service i hela landet. Men vi anser inte att det är rätt väg att rycka upp etablerade myndigheter utan vill istället se satsningar på att utveckla statlig verksamhet och skapa nya jobb. Exempelvis genom att anställa fler inom polisen, försvaret, järnvägen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och posten.

Oavsett vad man anser om regeringens beslut så finns det dock ett samhälleligt intresse att flytten av myndigheten går så smidigt som möjligt för att upprätthålla verksamheten. Vi i ST stöttar våra medlemmar och förtroendevalda på arbetsplatserna. Regeringen borde skjuta till pengar för flytten, vi vet att det kostar 1 miljon kronor per flyttat jobb och att då inte ge ekonomiska förutsättningar riskerar att minska antalet tjänster.

Arbetsgivarverket, som ansvarar för de statliga arbetsgivarfrågorna, skulle kunna stötta genom att ge myndigheterna mandat att skriva lokala omställningsavtal. Tyvärr vill Arbetsgivarverket inte underlätta en utlokalisering av myndigheter, de anser att statligt anställda är skyldiga att utföra sitt arbete oavsett vart arbetsplatsen flyttar. Även när det inte är pendlingsavstånd.

Det innebär för våra medlemmar att de måste säga upp sig själva om de inte vill rycka upp sitt liv med familj och vänner. Vi vet utifrån erfarenheterna av tidigare utlokaliseringar av myndigheter att det är ungefär 1 procent av de anställda som följer med till den nya orten. Att säga upp sig själv innebär karens från A-kassan och dessutom får medarbetarna mindre hjälp att hitta ett nytt arbete som ett omställningsavtal annars skulle erbjuda. Något som går emot tanken med arbetslinjen. Det innebär att medarbetarna där myndigheter flyttar drabbas ganska hårt, inte minst ekonomiskt.

Vi i Fackförbundet ST menar att det är en felaktig tolkning att en anställning på en expertmyndighet som tidigare bara har varit placerad på en ort, Stockholm, innebär en skyldighet att arbeta var som helst i hela landet. Vi har därför stämt staten i Arbetsdomstolen, AD, gällande den myndighet som först ska utlokaliseras, Fastighetsmäklarinspektionen. Beslutet kommer att vara prejudicerande för resterande myndigheter som utlokaliseras.

Just nu är vi mitt uppe i den statliga avtalsrörelsen, vårt avtal löper ut den 30 september. Vi driver att det ska vara obligatoriskt att skriva lokala omställningsavtal på bästa sätt för både verksamheten och de berörda medarbetarna. Vi hoppas så klart att Arbetsgivarverket går med på detta krav och vill vara med och underlätta för de beslut som regeringen har fattat.

Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MyndigheterFackföreningar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev