fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

ST: Statligt anställda ska inte kunna flyttas hur som helst

Tänk dig att vakna upp en helt vanlig morgon och få besked om att ditt jobb ska flytta 50 mil bort. Du har att välja mellan att rycka upp barnen från skolan, sälja huset och flytta med, eller att säga upp dig själv. Detta är idag verkligheten för anställda på en rad myndigheter. Därför begär fackförbundet ST nu förhandling med Arbetsgivarverket om villkoren vid myndighetsflytt.

Publicerad: 6 april 2018, 03:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Packa flyttlasset – eller säg upp dig.

Foto: YekoPhotoStudio/Colourbox


Ämnen i artikeln:

MyndigheterFackföreningarArbetsgivareRättssäkerhetRegeringen

Regeringen har beslutat att flytta flera myndigheter och tusentals statliga jobb från Stockholm till andra orter. ST anser att statlig service behövs i hela landet. Men regeringen måste nu ta sitt ansvar. Att arbeta inom staten är mycket speciellt. Ytterst handlar det om att arbeta på medborgarnas uppdrag, att värna demokratin och rättssäkerheten.

Sverige som nation är beroende av en väl fungerande statlig verksamhet. Därför ska statligt anställda ha goda villkor. Men tyvärr har dessa villkor kraftigt försämrats. Efter en dom i Arbetsdomstolen i höstas står det klart att om de statligt anställda inte kan flytta med till den nya orten måste de säga upp sig själva. Det innebär bland annat karens från a-kassan och sämre möjligheter att finna ett nytt jobb med hjälp av Trygghetsstiftelsen.

Först beslutar alltså regeringen om att flytta på statliga myndigheter. Sedan kliver regeringen tillbaka och ser passivt på medan statligt anställda är skyldiga att utföra sitt arbete oavsett till vilken ort arbetsplatsen flyttar.

Tänk dig att vakna upp en helt vanlig morgon och få besked om att ditt jobb ska flytta 50 mil bort. Du har att välja mellan att rycka upp barnen från skolan, sälja huset och flytta med, eller att säga upp dig själv. Detta är idag verkligheten för anställda på Myndigheten för tillgängliga medier, Inspektionen för socialförsäkringen, för medarbetare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)  med flera specialmyndigheter, som regeringen nu flyttar.

Regeringen menar att det är en fråga för parterna att lösa, alltså abdikerar regeringen från att ta ansvar för sina beslut. Detta trots medvetenhet om konsekvenserna för kvaliteten på statlig service och hur statligt anställa blir behandlade. Detta är inte acceptabelt. Detta vill vi ändra på. Därför begär vi idag förhandling med Arbetsgivarverket, den myndighet som ansvarar för regeringens arbetsgivarpolitik.

I vår undersökning ”Vad händer på myndigheter när jobben flyttas?” har fackligt förtroendevalda på berörda myndigheter svarat att nuvarande hantering får förödande effekter för både verksamhet och medarbetare. Situationen leder till att anställda slutar i förtid, vilket försvårar myndigheternas möjligheter att bedriva en effektiv verksamhet tills dess att flytten sker. Några slutsatser från rapporten:

■ Oavsett arbetsuppgifter och utbildning finner anställda snabbt nya jobb och lämnar myndigheten. Många arbetsuppgifter blir inte utförda och ärenden hamnar på hög.
■ Myndighetsledningar får inte rätt förutsättningar för att säkerställa att kompetens finns kvar så att arbetsuppgifterna kan utföras samt att det sker en kompetensöverföring till nya medarbetare.
■ Stor press på chefer att försöka hålla igång verksamheten trots en snabbt krympande personal. På små myndigheter saknas ofta en HR-funktion som både kan stötta och samtidigt rekrytera nya medarbetare.
■ Svårigheten att finna personal har ökat. De myndigheter som ska nyanställa vittnar om att kandidater är oroliga för om myndigheten ska flytta.

Oavsett vad vi tycker om regeringens flyttpolitik så har medborgare och näringsliv rätt att förvänta sig att verksamheten kan bedrivas effektivt, rättssäkert och kompetent. Att flytta på myndigheter utan att erbjuda anställda skäliga villkor är direkt oansvarigt.

Staten måste vara en attraktiv arbetsgivare för att lyckas rekrytera och behålla kompetenta medarbetare. När villkoren i samband med myndighetsflytt inte är rimliga väljer skickliga medarbetare att lämna staten för andra arbetsgivare. Det försvårar myndigheternas möjligheter att uppfylla de krav på service och kvalitet som medborgarna förväntar sig.

Fackförbundet ST begär nu förhandling med Arbetsgivarverket i syfte att förbättra villkoren för de statligt anställda som drabbas av regeringens omlokaliseringar. Våra medlemmar har rätt till minst lika god trygghet som anställda i privat sektor. Inget annat duger!

Britta Lejon, förbundsordförande fackförbundet ST

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev