Demokrati
SSU: ”Stoppa missbruket av visstidsanställningar”
Om bara ett par dagar drar Socialdemokraternas kongress i gång. Viktiga beslut som rör framtidens jobb och arbetsmarknad ska fattas. SSU vill se att kongressen beslutar om ett generationslöfte – där ökade investeringar, en höjd ambition i bostadspolitiken och förbättrade villkor på arbetsmarknaden är i fokus.
Publicerad: 28 maj 2015, 07:51
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Avskaffa anställningsformen allmän visstid, är ett av SSU:s krav på S-kongressen. Foto: Colourbox
Ämnen i artikeln:
InfrastrukturinvesteringarUngdomsarbetslöshetSocialdemokraternaArbetsmarknadBostadsbyggandeEkonomisk politikUngdomarBostadsbristenVi som är unga i dag står inför stora utmaningar, men har samtidigt förutsättningar som ingen annan generation före oss har haft. Även om digitalisering och teknisk utveckling skapat, och fortsatt skapar, fantastiska möjligheter så finns grundläggande problem som politiken måste kunna erbjuda lösningar på.
Den tydligaste utmaningen är bostadsbristen. Det är den unga generationen som tydligast märker av att tillgången till bostad är låg i Sverige. Nästan 300 000 unga bor ofrivilligt hemma för att det saknas bostäder.
Dagens bostadsmarknad cementerar klasskillnader. Bostadsmarknaden är anpassad efter en välmående grupp – medelålders människor med en fast anställning. Grupper med små ekonomiska muskler får minskade möjligheter att ta sig fram på en allt trängre marknad. Segregation och trångboddhet riskerar att öka. Barn till låginkomsttagare kan bara drömma om att kunna köpa sig en bostadsrätt. Människor utan fast anställning når ofta inte upp till inkomstkraven för att få hyra.
Så kan vi inte ha det. Det duger inte att marknaden fortsätter att bygga just för den grupp som redan har bostad, och som har råd och möjlighet att manövrera på bostadsmarknaden. Det är unga, studenter och de med mindre ekonomiska marginaler som tydligast har behov av billigt boende – och då är det också bostäder som dessa grupper kan efterfråga som behöver byggas.
LÄS MER: Fler måste ha råd med nybyggda lägenheter.
Samtidigt innebär bostadsbristen en betydande ekonomisk risk för Sverige. Företag behöver anställa, men för att det ska gå behöver det finnas bostäder där människor kan bo. Folk måste kunna flytta, till ett nytt jobb, en ny utbildning eller till en ny kärlek som råkar bo i en annan stad.
Den stela bostadsmarknaden hotar det välstånd som vi gemensamt arbetat upp under många år. Det hade varit snopet att, samtidigt som Sverige är rikare än någonsin förr, se på när förutsättningarna för fortsatt tillväxt skadas av en bostadsbrist som faktiskt går att bygga bort.
Under Socialdemokraternas partikongress nu i helgen behöver ombuden fatta beslut som slår fast att det går att göra just det – bygga bort bostadsbristen. Det nuvarande målet inom bostadspolitiken, att 250 000 nya bostäder ska byggas till år 2020 räcker inte.
SSU vill därför att målet höjs till 350 000 nya bostäder till 2020, att 200 000 av dessa bostäder är sådana som unga kan efterfråga – alltså primärt mindre hyresrätter, och att Socialdemokraterna antar ett mer långsiktigt bostadsmål som sträcker sig till år 2030.
Att unga kan flytta hemifrån är avgörande. Lika avgörande är att unga kan skaffa sig ett jobb. Kongressen behöver tydligt peka ut reformer som minskar ungdomsarbetslösheten. Men samtidigt vet vi att det svåraste inte alltid ligger i att få ett jobb. Det svåra ligger i att behålla jobbet. Det beror inte på att unga är sämre på sitt jobb än andra åldersgrupper, utan på att de jobb som erbjuds är korta kontrakt utan möjlighet till tillsvidareanställning.
Detta är ett grundläggande problem på den svenska arbetsmarknaden. Sverige har Europas kanske mest liberala lagstiftning gällande tillfälliga anställning. Det har EU-kommissionen skällt på Sverige om sedan anställningsformen allmän visstid infördes år 2007.
SSU vill att kongressen beslutar om att avskaffa anställningsformen allmän visstid – så att missbruket av visstider kan förhindras, och så att unga på allvar kan komma in på arbetsmarknaden.
Men för att detta ska vara möjligt krävs också något annat – resurser. Socialdemokraterna behöver föra en ekonomisk politik som investerar i den unga generationen i dag. Investeringar i utbildning, miljövänlig infrastruktur och bostadsbyggande. Det borde vara den nya krona för krona-devisen: satsar vi våra gemensamma kronor nu, och gör vi det smart, så kommer det ge ordentlig avkastning i framtiden. Kongressen behöver därför besluta om att investeringarna ska öka i relation till BNP och att skattesystemet ska ses över.
Det är detta vi kallar Generationslöftet: satsningar på bostadsbyggande, förbättrade villkor på arbetsmarknaden och ökade investeringar. Men den unga generationen är också i sig ett löfte – till hela Sverige och till alla som bor här. Det är den unga generationen som kommer ta över när de äldre generationerna inte orkar mer. Det är vi unga som kommer bära upp Sverige i framtiden. Men då måste vi unga få chansen att göra just det – och därför krävs investeringar redan i dag.
Ellinor Eriksson, förbundsordförande SSU – Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.