Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Sprid inte myter om gräddfiler”

Det är viktigt att förebygga våldsbejakande extremism och självklart ska människor som begått brott i andra länder lagföras. Som politiker bör vi emellertid undvika att sprida myter om gräddfiler och andra märkligheter som gör att debattens fokus hamnar fel.

Publicerad: 3 november 2016, 13:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I Lund har politiker som bidragit till att sprida en felaktig bild av vilka åtgärder som ska sättas in mot våldsbejakande extremism fått kritik.


Ämnen i artikeln:

ExtremismModeraternaMiljöpartietKommuner

REPLIK Debatten om arbetet mot våldsbejakande extremism har blossat upp igen.

Den här gången är det Lunds kommun som stått i centrum för debatten, efter en tidningsanka - som det bland annat berättas om i Sydsvenskan - om att gräddfiler väntade återvändande IS-krigare.

Stockholmsmoderaterna Andréa Ström och Ole-Jörgen Persson skriver i debattinlägget Utred, lagför, återanpassa – i den ordningen att misstänkta återvändare från krigsområden inte ska ha några gräddfiler. De väljer med andra ord att fortsätta få det att låta som att gräddfiler någonsin funnits som förslag.

Mycket av det som sägs känner jag igen från debatten som vi tidigare haft i Stockholm. Vi möttes också av villfarelser.

Men det finns en viktig skillnad. I Lund har politiker som bidragit till att sprida en felaktig bild av vilka åtgärder som ska sättas in mot våldsbejakande extremism fått motta berättigad kritik. Jag ser det som ett steg framåt.

För mig är det självklart att rättsliga åtgärder måste till för att bemöta och lagföra människor som begår fruktansvärda brott i andra länder. Samhället får aldrig signalera att de handlingar som begås av till exempel IS i Syrien skulle vara försvarbara.

Nyligen kunde vi läsa om en enkätundersökning som föreningen Varken hora eller kuvad genomfört. De har ställt frågor till tolvhundra 12 till 18-åringar i de nordvästra delarna av Göteborg. Undersökningen visar att var tionde elev i dessa områden sympatiserar med extremister, exempelvis Islamiska staten och jihadister. Detta är oerhört allvarligt och det är nu hög tid att fokusera på de åtgärder vi tror är framgångsrika i kampen mot extremism.

För att motverka att extremism sprids i vårt samhälle, och för att hantera de personer som inte rättsväsende eller polis tar hand om, behöver vi både förebyggande och sociala insatser. Det är också dessa som vi på kommunnivå har rådighet att bestämma över.

Därför förvånas jag över att Andrea Ström och Ole-Jörgen Persson väljer att fortsätta i samma spår som tidigare. De säger att debatten har urartat i ett käbbel och att fokus har blivit skevt. Det viktiga enligt stockholmsmoderaterna är att hemvändare ska mötas av säkerhetspolis och polis vid ankomsten till Sverige.

Jag håller med. Och ja, fokus har blivit skevt. Men dessvärre bidrar Ström och Persson till det. Genom att använda ordet ”gräddfiler” och prata om polisära insatser som en motsättning till kommunala, så skapas en bild av att förslag där vi ”gullar med IS-krigare” någonsin legat på bordet. Men varken i Stockholm eller i Lund har ”gräddfiler till IS-krigare” funnits som förslag.  Det är allvarligt att påstå det, men det är också allvarligt att bidra till en bild av att så har varit fallet.

Vi som är styrande beslutsfattare bär ett mycket stort ansvar. Men även oppositionspolitiker har ett ansvar. Politiker ska inte sprida myter om vilka åtgärder som föreslås eller som det beslutas om. Det är då vi skapar ett skevt fokus på vilka åtgärder vi behöver arbeta med.

Jag är glad över att vi i Stockholm har kommit överens om arbetet framåt. Vi har en bred, blocköverskridande uppslutning bakom stadens riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism. Här ingår moderaterna vilket jag välkomnar. Tillsammans kan vi se till att fokusera på de lösningar som behövs lokalt - och då gärna sådana vi kan genomföra själva.

Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev