Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Språkkrav gör inte att SD minskar

Publicerad: 24 september 2014, 10:50

Timbros Adam Cwejman tror inte att tuffare krav sänker SD.

Stäng religiösa friskolor, inför språktester och nolltolerans mot hedersrelaterat våld. Det vrider vapnen ur händerna på SD, menar statsvetaren Bo Rothstein i en debattartikel i GP. Men Adam Cwejman, ansvarig för tankesmedjan Timbros integrationsprojekt, är starkt kritisk.


Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


- Bo Rothstein är känd för att göra yviga och originella inlägg, vilket är hans styrka. Men här faller han platt, säger Adam Cwejman.

Statsvetarprofessor Bo Rothsteins tes är att de övriga partierna bör avväpna Sverigedemokraterna genom att ta fram en vassare integrationspolitik.

Han formulerar några punkter som han tycker bör ingå i en sådan. Det handlar till exempel om förbud mot religiösa friskolor, språktester vid medborgarskap, kraftigt sänkta lönekostnader för långtidsarbetslösa samt nolltolerans mot hedersvåld.

Men Adam Cwejman tror inte att de här förslagen skulle få avsedd effekt.

- Felet är att de inte leder till att SD minskar, eftersom vi redan har en del av det han föreslår. Vi har nolltolerans mot hedersrelaterat våld och instegsjobb där lönekostnaden är radikalt subventionerad.

Han understryker dock att det inte är idéerna i sig som han är emot. Språktest är Cwejman exempelvis positiv till.

- Det är bra med medborgarskapstest, men jag tror inte att det gör att SD minskar. I Europa har en majoritet av länderna redan det och det har inte vridit vapnen ur händerna på de högerpopulistiska partierna.

Något enkelt och rakt svar på hur SD ska bemötas finns inte, menar Adam Cwejman. Men ett sätt tror han är att bryta upp de koalitioner som nu bildats mot partiet.

- Vill man inte att de ska få något inflytande är det bra att stänga dem ute, men då får man inte bli förvånad över att de växer, tror han.

Men har inte Bo Rothstein rätt i att SD:s framgång i valet visat att det är viktigt att de andra partierna formulerar en integrationspolitik?

- SD:s väljare tycker att invandringen är problemet, de är inte intresserade av integrationspolitik. SD har inte ens någon integrationspolitik, så det är inte därför man röstar på SD.

- Det är förvisso inget skäl till att inte ha en integrationspolitik. Allt kan inte kretsa kring dem, det finns allvarliga integrationsproblem att lösa oavsett SD, fyller Adam Cwejman i.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev