Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sparekonom: ”Akut att ta bort ränteavdraget”  

Publicerad: 20 september 2017, 11:42

Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank, kommenterar budgeten.

Regeringen borde höja skatten på lån och ta bort ränteavdraget. — Det är akut, svenskarna behöver får en mer rimlig bild av boendekostnaderna, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.


Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig, modig..?
— Budgeten är offensiv. De ger ju mer pengar till konsumtion. Sedan går det att ifrågasätta det vägvalet. Vi är har en het högkonjunktur, då borde vi i stället höja skatten på lån och ta bort ränteavdraget. Och sänka skatten på sparande, så vi blir mer försiktiga med våra pengar.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?
— Att ge bort pengar är ett vanligt recept för att få medvind. Att Vänsterpartiet får igenom sin ISK-skattehöjning och kan tala om ”skatt för rika” är förstås något vi kommer få höra till leda i valrörelsen. Att det sedan inte är sant eftersom den vanligaste personen med ISK-konto är 43 år och har små barn... men det vill politikerna tydligen inte se.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?
— Höja skatten på lån och ta bort ränteavdraget. Det är akut, svenskarna behöver få en mer rimlig bild av boendekostnaderna de närmaste åren när räntorna stiger.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?
— Höjd ISK-skatt är att slå mot de 2 miljoner svenskar som försöker spara. Det är konstigt, när vi tvärt om behöver hjälpa många fler att komma igång med att skaffa sig lite marginaler och ha ett bättre grepp om sin ekonomi.

Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev