Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sparar landstinget verkligen på BB-nedläggningen?

När jag ser min son som föddes på Sollefteå BB sova stilla bredvid mig blir klumpen i magen stor. De som får lida av landstingets oansvariga politik är små barn som han och deras mammor, skriver BB-ockupanten Anna Marica Ek.

Publicerad: 10 februari 2017, 09:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varje tänkande människa inser att riskerna för både barn och mödrar ökar om man måste färdas ända upp till 20 mil för att få kompetent hjälp, skriver BB-ockupanten Anna Marica Ek.


Ämnen i artikeln:

PatientsäkerhetEkonomiFörlossningsvårdSjukhusBB i Sollefteå

BB lägger inte ner av kostnadsskäl. Den summa politikerna påstår att landstinget sparar är knappt felräkningspengar i en hel landstingsbudget. Och då har man inte talat om att kostnaderna ökar i Örnsköldsvik och Sundsvall (där personalen redan går på knäna). Man har pratat, lite luddigt, om patienthotell för de långväga familjerna, men inte heller sagt något om vad det kostar. För att inte tala om transportkostnaderna. Och förslaget om en medföljande barnmorska från Sollefteå. Det är väl inte heller gratis?

Varje tänkande människa inser att riskerna för både barn och mödrar ökar om man måste färdas ända upp till 20 mil för att få kompetent hjälp efter det att förlossningsarbetet har börjat. Men häpnadsväckande nog har landstinget faktiskt också påstått att man flyttar förlossningarna från Sollefteå till Örnsköldsvik och Sundsvall för att öka patientsäkerheten. Men om transporten är riskfri – varför då skicka med en barnmorska?

Pinsamt nog för landstinget har just en finsk forskare via medierna förklarat att risken för att barnet ska dö är sex gånger större om en oplanerad förlossning sker utanför sjukhuset, vare sig det nu sker i en bil eller någon annanstans, och att risken dessutom ökar om avståndet till sjukhuset är mer än 35 km. Här handlar det om 10 och ibland över 20 mil. Och den finske professorn berättade också att Sverige inte ens har någon statistik som visar hur många bilförlossningar som sker här. Sådan statistik finns i Finland och Norge, och där har man också siffror på att säkerheten faktiskt är bättre på små än på stora sjukhus.

Det är mycket ”alternativa fakta” i det som landstinget säger. Till exempel det att nedläggningarna här i Sollefteå – förutom av BB nu också av ortopedisk kirurgi och akut kirurgi – även beror på personalbrist och rekryteringsproblem. Men då har man förväxlat orsak och verkan. Det är landstingets undermåliga personalpolitik och sedan åratal återkommande hot om nedläggningar som orsakat personalbrist och rekryteringsproblem.

Om nu de skäl som landstinget påstår sig ha inte håller – varför läggs den ena verksamheten efter den andra ner i Sollefteå, trots att inte ens de sammanlagda besparingarna kommer upp i mer än någon enstaka procent av landstingsbudgeten?

Det finns bara en förklaring: Trots allt vackert prat om att hela Sverige ska leva, trots att landstinget sen någon månad övertagit länsstyrelsens huvudansvar för regionalpolitiken, och trots att regeringen just delat ut statliga pengar till landstingen som skulle gå till att rusta upp förlossningsvården, så är man ute efter att koncentrera all sjukhusvård i länet till Sundsvall.

Kanske man fortfarande tror på det där med ”stordriftens fördelar”. Eller också har landstingsledningen insett att man inte klarar av den alltför komplicerade organisation som man själv byggt upp, samtidigt som man på grund av ideologi eller prestige inte kan tänka sig att låta personalen eller en entreprenör ta över.

När jag ser min son som föddes på Sollefteå BB sova stilla bredvid mig blir klumpen i magen stor. De som får lida av landstingets oansvariga politik är små barn som han och deras mammor. Så jag tar nu mitt ansvar som ung kvinna och landsbygdsbo att stå upp och kämpa mot orättvisan, för alla kvinnor i Ådalen som nu kissar på stickan och måste blanda sin glädje över ett nytt liv med rädslan inför förlossningen.

Anna Marica Ek, BB-ockupant, Sollefteå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev