fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sorsele blir utan bankkontor

Publicerad: 25 mars 2021, 11:26

Foto: Roland Magnusson

Handelsbanken stänger sitt lokala kontor i Sorsele i maj. Det innebär att några av kommunens invånare kommer att ha 17 mil till närmaste bank. "Det är förödande för vår framtida utveckling", säger Kjell Öjeryd (V) ordförande i kommunstyrelsen.


Ända sedan Handelsbanken förra året beslutade att hundratals kontor skulle stängas ner förstod Kjell Öjeryd att det skulle bli så här.

– Vi går mot en kontantfri värld och jag förstår att kontoret i Sorsele inte varit det mest lönsamma. Men det bör finnas någon form av samhällsansvar kring det här. Det borde vara en oskriven lag att alla orter ska ha en bank, säger han.

En faktisk lag som trädde i kraft vid årsskiftet kräver att Sveriges sex största banker ska ta ansvar för att 99,7 procent av alla invånare ska ha nära till att ta ut pengar. Men enligt lagen kan den möjligheten tillhandahållas genom en bankomat eller livsmedelsbutiker.

Framöver kommer Sorselebor och företag få åka till grannkommunerna ifall de vill besöka ett bankkontor.

– Det är mycket som inte går att lösa digitalt. Den personliga relationen som är viktig försvinner. Vilket innebär att det blir svårare att låna pengar till investeringar, säger Kjell Öjeryd.

Handelsbanken kommer lägga ner nära 200 kontor i landet, bland annat i Storuman och Dorotea. Men vad det kommer att få för påverkan ser inte likadant ut överallt.

– Jag tror att många gånger när man tappat banker i en kommun har man ändå åtminstone haft nära till en annan kommun som har en. I vårt fall får de som bor i Ammarnäs, som är vår fjällort, 17 mil till närmaste bank.

Från centrala Sorsele beräknas det vara ungefär 8 mil till närmaste bankkontor. Men konsekvenserna av nedstängningen kommer inte bara att bli längre resor för att ta ut kontanter, enligt Kjell Öjeryd.

– Det är förödande för vår framtida utveckling. Ett bankkontor på orten har en bättre känsla för de lokala företagen. Finns de inte här finns inte den känslan, säger han.

Jan Ahmadi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev