Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sörjande föräldrar har rätt till ledighet

Liberala Kvinnor föreslår nu att föräldrar som förlorat barn i plötslig spädbarnsdöd automatiskt får rätt till föräldraledighet. Samhället måste finnas där när det värsta inträffar och här finns en lucka i lagen.

Publicerad: 10 december 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att ta farväl av någon som precis har börjat sitt liv kan få många att sjunka ner i den djupaste sorg.”

Foto: Konstantin Tavrov, Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnFöräldraskap

Det hör till livet att ta farväl av dem som efter ett långt liv har lämnat oss. Men att ta farväl av någon som precis har börjat sitt liv kan få många att sjunka ner i den djupaste sorg.

Att bli förälder är en stor händelse i livet. Därför är plötslig spädbarnsdöd bland det svåraste en föräldrar kan ställas inför; ett av livets underbaraste ögonblick förvandlas plötsligt till en tragedi. Ett litet barn, som egentligen borde ha hela livet framför sig, har dött och lämnat föräldrar i stor sorg och smärta.

Alla är vi olika och hanterar sorg på olika sätt. För en del är vardagens rutiner ett sätt att inte falla ännu längre ned i sorgen, men för en del finns varken energin eller kapaciteten att gå tillbaka till jobbet så tätt inpå. Det är därför angeläget att se över föräldraförsäkringen. Det är en fråga som Liberala Kvinnor driver och som har mynnat ut i en motion till riksdagen. I den föreslår vi att föräldrar som har förlorat barn i plötslig spädbarnsdöd ska ges rätt till automatisk föräldraledighet, med ett tak på sex månader.

Vårt sociala skyddsnät finns där när livet inte blir som vi tänkt oss och när vi behöver hjälp. Ingen förälder planerar för att förlora sitt barn i plötslig spädbarnsdöd. Samhället måste finnas där när det värsta inträffar. Trots det verkar lagstiftarna under alla år ha missat just detta perspektiv vad gäller föräldraförsäkringen.

Enligt nuvarande regler har en förälder rätt till föräldrapenning i 29 dagar om barnet dör i samband med förlossningen. När de 29 dagarna är utnyttjade är det möjligt att få ytterligare tio dagar med tillfällig föräldrapenning.

Men spädbarnsdöd är som vanligast vid 3-4 månaders ålder och då har föräldrarna endast rätt till tio dagar och måste sedan söka sjukpenning eller gå tillbaka till jobbet.

Beviljad sjukpenning är en stor administrativ apparat som innebär träff med handläggare på Försäkringskassan och argumenterande med sjukvården för att få läkarintyg. För många föräldrar finns inte den energin. Den hårdhjärtade skulle säga att sorg inte är en sjukdom men att tvingas lägga locket på sina känslor kan i sin tur leda till sjukdom i framtiden.

Spädbarnsdöd är en ovanlig företeelse i Sverige. Enligt SCB dog 278 barn under det första levnadsåret 2017. Det är 2,4 per 1 000 levande födda. Trots att plötslig spädbarnsdöd är relativt ovanligt så kommer det aldrig helt att försvinna. Därför borde lagstiftaren se till att föräldraförsäkringen täcker upp för de situationer som vi inte ens vill tänka på när vi får veta att vi ska bli föräldrar.

Det skulle göra stor skillnad för de drabbade, och innebära en liten kostnad för skattebetalarna, att se till att föräldrar som förlorar barn i plötslig spädbarnsdöd får tid att bearbeta sin sorg genom att föräldraförsäkringen utvidgas till att omfatta även dem.

Politik innebär ofta svåra avvägningar mellan olika mål och grupper men just denna fråga är varken svår eller politiskt känslig. Det handlar om att täppa till en lucka i lagen och att samtidigt hjälpa människor som går igenom en av livets svåraste stunder.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor och riksdagsledamot (L)

Frida Svensson, centralstyrelseledamot Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BarnFöräldraskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev