Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Som Nordkorea” – här är inläggen som orsakat storm

Publicerad: 11 maj 2022, 08:59

Malin Bergman (C), Sara Skyttedal (KD) och Stefan Borg (SD) har alla fått kritik för hur de uttryckt sig på sociala medier.

Foto: Anneli Åsén, Emil Langvad, Peter Holgersson

När sociala medier blir allt viktigare för valkampanjerna ökar risken för feltramp. Här är några exempel på lokala politiker som fått kritik för hur de använt sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Val 2022Sociala medierSenaste nytt

När Malin Bergman (C) tidigare i år valdes till ny regionstyrelseordförande i Jämtland Härjedalen fick hon kritik för att hon 2016 skrivit ”Nej tack till vaccin” i en diskussion om mässling på Facebook. 

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i Norrköping ifrågasattes i fjol för att hon i ett inlägg på Facebook kritiserat ett förslag till nya riktlinjer för politiska besök i kommunens skolor med formuleringen ”Man vill ju inte associera till mindre demokratiska länder som Nordkorea”. 

Sara Skyttedal (KD), nu EU-parlamentariker, fick flera gånger under sin tid som kommunalråd i Linköping kritik för att ha uttryckt sig aggressivt om andra partier på Twitter. Bland annat genom att kalla Miljöpartiet för ”jävla posörer” och Centerpartiet för quislingar. 

Stefan Borg, gruppledare för SD i Hörby, fick efter valet 2018 kritik för ett inlägg på Facebook ett år tidigare när kommunen hissade regnbågsflaggan. Han skrev då ”Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska känna stolthet, nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare – you name it!” Efter kritiken drog han tillbaka sin kandidatur till att bli kommunstyrelsens ordförande men fortsatte som gruppledare. 

LÄS MER: Så gör partierna för att nå ”rätt” väljare – men forskare varnar

LÄS MER: Forskares tips: Prata inte bara om det här – plus och minus med kampanjmetoder

LÄS MER: Podd på Spotify och 10 000 dörrknackningar – så ska Växjös politiker nå väljarna 

 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev