Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Socialdemokraternas attacker skadar SKL

Det är beklagligt att socialdemokraterna sedan en tid tillbaka bedriver krypskytte mot SKL i syfte att försämra förbundets trovärdighet, replikerar den politiska ledningen för SKL.

Publicerad: 29 november 2011, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SKR

Sveriges kommuner, landsting och regioner har olika politiska majoriteter. Det är demokrati. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har alltid vinnlagt sig om att hålla samman och företräda de 310 medlemmarnas kommunala självstyrelse. SKL har en stark identitet och hög trovärdighet.

Låt oss göra en kort återblick. Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna under förra hösten trodde att de skulle ta över förbundet, och därmed kontrollera SKL. Den 9 januari skrev en av Socialdemokraternas tunga företrädare, före detta partisekreteraren Lars Stjernkvist, följande i en debattartikel i nationell media under rubriken "Rödgrön revansch ute i kommunerna":
Den rödgröna SKL-ledningen kommer att förfoga över en värdefull expertkunskap. Självklart kan den användas för att påverka, om än inte regeringen Reinfeldt, så i alla fall opinionen och därmed på sikt samhällsklimatet i stort.”

Den 10 januari kungjorde SKL:s valnämnd resultatet inför valkongressen. Alliansen med moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna hade fler ombud till valkongressen än de rödgröna partierna. Med andra ord, förbundet skulle fortsatt ledas av en alliansmajoritet.

Socialdemokraternas syn på demokrati har färgats av en lång - men numera bruten - period av maktinnehav. Det är frustration över att ha förlorat makten som nu styr partiets attacker på SKL. Vilken demokratisyn står Viviane Macdisi (S) för när hon i Dagens Samhälle hävdar att SKL:s kongress var odemokratisk med motivet att hennes motion inte bifölls. Kent Ögren och Anders Öberg (S) går under kongressen ut med ett pressmeddelande och senare i en debattartikel i denna tidning och hävdar att förslaget till SKL:s inriktningsdokument är en politiserad produkt.

SKL:s inriktningsdokument är ett bra exempel på hur vi i den politiska majoriteten för SKL strävar efter samsyn och delaktighet. Dokumentet har i flera omgångar processats med Socialdemokraterna för att slutligen nå den form som med mindre anmärkningar från endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet antogs av styrelsen. Under kongressen tog vi oss an de olika förslag som kom från (S), och fann kompromisser som kongressen beslöt att infoga i inriktningsdokumentet. Är det att politisera?

Vi i den politiska ledningen för SKL strävar efter dialog med oppositionen. Men koncensus betyder inte att Socialdemokraterna har veto när de inte instämmer i vad en majoritet i förbundets styrelse anser. (S) går över gränsen när de angriper SKL:s oberoende tjänstemän och offentligt anklagar dem för "spekulationer". Debatten må vara hård, men förbundets tjänstemän ska inte användas som brickor i ett spel.

SKL är en medlemsorganisation. Det är djupt olyckligt om Socialdemokraterna inte kan acceptera att man är i opposition och tar det som intäkt för att man inte har ett ansvar för att vårda förbundet.

Under förra mandatperioden hade SKL ”en fråga om demokrati” som tema. Demokrati innebär även att respektera beslut man själv inte delar innebörden av.

Anders Knape mfl, ordförande (M) för Sveriges Kommuner och Landsting

Lennart Gabrielsson, kommunalråd (FP) Sollentuna, 1:e vice ordförande SKL

Carola Gunnarsson, 3:e vice ordförande (C) i Sveriges Kommuner och Landsting

Monica Selin, gruppledare för Kristdemokraterna i SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev