Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Smarta kameror stoppar skadegörelsen

Bostadsbolaget i Göteborg hade stora problem med skadegörelse och bränder i Norra Biskopsgården innan de installerade ett system för kameror med avancerad videoanalys i realtid. Nu har skadegörelsen minskat betydligt. Men det finns fler åtgärder än detta som ökar tryggheten.

Publicerad: 15 augusti 2012, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KameraövervakningSäkerhet

Dagens Samhälles enkät om trygghetsfrågor visar att tre av fyra av landets lokala toppolitiker är positivt inställda till kamerabevakning och vill ha fler kameror. Det är bra att få en tydlig siffra på kommunernas inställning, även om det inte känns som en nyhet för mig som har jobbat med säkerhet i bland annat offentliga miljöer i mer än ett decennium.

Jag vet att kommunerna, deras bostadsbolag och skolor med mera har mycket goda erfarenheter av kamerabevakning – all statistik visar att det leder till minskad brottslighet och större trygghet – och att de gärna vill se fler moderna tekniska lösningar för att skydda invånare och egendom. Jag tror mig dessutom veta att kommunernas invånare också är mycket positivt inställda till kamerabevakning – det är ju de som blir lidande av stölder, överfall och rån.

Bostadsbolaget i Göteborg hade jättelika problem med skadegörelse och bränder i bostadsområdet Norra Biskopsgården innan de installerade ett system för kameror med avancerad videoanalys i realtid. Nu har skadegörelsen minskat betydligt och de som bor där känner sig tryggare. Samma erfarenheter har Gävlefastigheter. Skadegörelsen på deras skolor har gått ner till nästan noll sedan de installerade samma moderna kamerateknik.

Dagens Samhälles rundringning visar emellertid på en frustration i samarbetet med landets länsstyrelser, den instans som beviljar tillstånd (eller inte) för att sätta upp kameror. Kommunerna tycker helt enkelt att länsstyrelserna är för snåla med att lämna tillstånd till kamerabevakning.

I grunden är det naturligtvis bra att vi har en instans som inte bara tittar på den brottsförebyggande effekten utan även ser till integritetsaspekten. Ingen vill ha ett storebrorssamhälle, och Sverige tillhör de länder med tuffast tillståndslagar. Jag tror att frustrationen i många fall helt enkelt handlar om bristande kunskap i vissa kommuner om hur brott kan förebyggas, hur kameralagen ser ut och hur länsstyrelserna resonerar när de tittar på en ansökan.

Låt mig ge kommunernas företrädare några konkreta råd:

Grundregeln är att tillstånd alltid måste sökas för kameraövervakning på allmän plats, det vill säga område som under del av dygnet inte är inhägnat och låst och dit allmänheten någon gång har tillträde.

Tillstånd baserar sig på platsens brottshistorik och inte på att man önskar förebygga brott generellt. Se till att ha statistik och argument klara.

Tillstånd för övervakning av gator och torg beviljas i stort sett aldrig.

Det är absolut lättast att få tillstånd till kamerabevakning över områden där människor inte förväntas vara i normala fall.

Det är alltid nyttan som ställs mot den personliga integriteten.

Det är generellt sett svårare att få tillstånd till övervakning med rörliga kameror är för fasta kameror.

Värmekameror är oftast inte tillståndspliktiga och kan rätt placerade vara ett mycket bra alternativ för bevakning av ett mindre område.

”Talande kameror” med högtalare ger den bästa förebyggande effekten. Operatörer på en kameracentral kan kommunicera med förövarna ”i direktsändning” och göra dem uppmärksamma på att området är kamerabevakat.

All kamerabevakning bör vara kopplad till en bemannad kameracentral som kan agera i realtid (till exempel tillkalla polis eller väktare). Att bara ha en bevakningskamera som spelar in för utvärdering i efterhand är sällan effektivt eftersom brottet då redan är begånget (och gärningsmän ofta maskerar sig).

Att göra en brottsutsatt plats säkrare är ett projekt. Precis som andra projekt gäller det att identifiera och analysera problemet: Vad har hänt, varför har det hänt och vilka åtgärder kan man sätta in för att få bukt med problemet? Ta hjälp av proffs och var noggrann med att bestämma hur en bevakningskamera bör placeras för att bäst förhindra brott. Förankra projektet med anställda och fackförbund – dylikt måste MBL-förhandlas. Säkra alltid så långt det är möjligt ditt problemområde med stängsel och lås.

Andreas Johansson Österberg, säkerhetsexpert och vd Nyx Security

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KameraövervakningSäkerhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev