Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Smarta bevakningskameror minskar skadegörelsen

Erfarenheter från Göteborg och Gävle talar sitt tydliga språk. Intelligent kamerabevakning ökar tryggheten och minskar skadegörelsen utan att den personliga integriteten kränks.

Publicerad: 25 oktober 2011, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kameraövervakning

Dagens Samhälles temanummer om offentliga fastigheter belyser en viktig aspekt som många kommunala bostadsbolag och skolor brottas med; stölder och skadegörelse som förutom att det kostar mycket pengar även försämrar trivseln för boende och elever.

Om man tar skolorna som exempel så är skadegörelsen på svenska skolor värst i hela industrivärlden, enligt vår skolminister, och kostar svenska skattebetalare många hundra miljoner varje år. Representanter för kommunala bostadsbolag kan vittna om liknande erfarenheter.

Enligt Brottsförebyggande rådet finns det två åtgärder som är klart mest effektiva för att minska brottsligheten och öka tryggheten; dels arbete för att få brukarna (elever och boende i detta fall) att känna ett gemensamt ansvar för egendomen, dels kamerabevakning.

Tyvärr ställs dessa båda åtgärder ofta mot varandra i debatten, precis som om man skulle behöva välja ett av dem. Helt i onödan, enligt min mening. Det finns inget motsatsförhållande. Man kan, precis som Stena Fastigheter, arbeta med sociala program för att minska skadegörelsen. Man kan också, som Bostadsbolaget i Göteborg har gjort i Norra Biskopsgården, installera smarta kameralösningar för att få bukt med ett jättelikt problem med skadegörelse och bränder.

Erfarenheter från Biskopsgården visar att skadegörelsen har minskat betydligt och att de boende känner sig tryggare. En enkät visar att åtta av tio hyresgäster anser att tryggheten har påverkats positivt sedan kamerorna installerades. Samma erfarenheter har Gävlefastigheter, där skadegörelsen på deras skolor gått ner till nästan noll sedan så kallade talande kameror installerades.

Sverige har en av de hårdaste kameralagarna i västvärlden, så risken för ett ”Big brother-samhälle” torde vara obefintlig. Man ska också komma ihåg att kamerorna normalt sett är avstängda under dagtid. De registrerar bara vad som händer nattetid när ingen har anledning att vistas på till exempel skolorna. Kamerorna går dessutom att ställa in så att bilderna inte kan urskilja anletsdrag och därmed inte kan identifiera personer. Syftet är brottsförebyggande, inte registrering.

Vad många inte heller vet är att det finns ny modern och avancerad teknik för videoanalys i realtid, ett område där Sverige faktiskt är världsledande. Så kallade intelligenta kameror kan upptäcka när något oväntat händer i bevakningsområdet och omedelbart skicka rörliga bilder till en dygnet runt-bemannad kameracentral, där en operatör beslutar om åtgärder. Detta sker precis när det händer – i direktsändning. På den så kallade talande kameran finns en högtalare och operatören i kameracentralen kan vänligt men bestämt kan be de misstänkta personerna att avlägsna sig från området.

Den stora fördelen med realtidsbevakning är således att arbetet blir konkret brottsförebyggande - man kan se vad som händer och avstyra det innan skadan redan skedd i motsats till gamla kameralösningar som bara registrerade händelseförloppet för utvärdering i efterhand.

Minskad skadegörelse handlar inte bara om pengar för reparation, pengar som kunde ha gått till annat. Krossade rutor och stulna datorer stör undervisningen och stjäl tid vilket ökar de samhälleliga kostnaderna ännu mer. Det integritetskränkande är att få sin egen eller allmän egendom stulen eller förstörd, inte att bli filmad utan identifieringsmöjligheter då man befinner sig på ett ställe där man inte borde vara.

Man ska också komma ihåg att intelligent videoanalys även upptäcker olyckshändelser som översvämningar och bränder, och då en kameraoperatör kan se detta precis när det händer så har man också oftast tid att avstyra det – och rädda både egendom och liv.

Jag anser att ägare och representanter för offentliga fastigheter bör värna om skattebetalarnas pengar, eleverna och hyresgästerna genom att utvärdera både åtgärder för större socialt ansvar och intelligent kamerabevakning. Då kan problemet med skadegörelse snart vara ett minne blott.

Andreas Johansson Österberg, säkerhetsexpert och vd Nyx Security

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kameraövervakning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev