Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Småpartiernas krasch: Här är kommunerna där MP och L inte ställer upp i valet

Publicerad: 1 juni 2022, 03:56

Miljöpartisten Sara Pettersson lämnar politiken, bland annat på grund av hot och hat.

”För mycket hat och hot”. Landets miljöpartister känner tydligt av ett förändrat politiskt klimat. DS granskning visar hur djup småpartiernas kris är – allt färre ställer upp. ”Dramatiskt” kommenterar statsvetarprofessor.
• Så många är de vita fläckarna – kommunerna där listorna är tomma
• Liberal: ”Jag är vettskrämd för SD”
• Ett parti gör ett rejält lyft – har lyckats med rekryteringen


Ämnen i artikeln:

PolitikVal 2022LiberalernaMiljöpartietToppnyheter

Dagens Samhälle har i maj granskat riksdagspartierna när det gäller kandidater till höstens kommunval. Liberalernas ras är anmärkningsvärt. Partiet har fått fram 1 000 färre namn till listorna i år jämfört med till förra valet. I hela 41 kommuner saknar L kandidater.

I Ljungby innehöll partiets lista 18 namn för fyra år sedan. Nu är den tom.

– Vissa upptäckte att de inte hade tid. Andra, som hade väldigt mycket tid, insåg att det var svårt att få något uppdrag efter förra valet och då minskar engagemanget, säger Lars Solling, som i dag är Liberalernas enda ledamot i kommunfullmäktige i Ljungby.

Han tillägger att många tidigare engagerade fritidspolitiker också kommit fram till att de inte delar alla partiets åsikter. Liberalernas ändrade förhållningssätt till Sverigedemokraterna är, enligt Lars Solling, inte huvudskälet till att listan är tom. Men det har spelat in.

Själv tar han ”timeout” efter 20 år i politiken och är tydlig med att han ogillar linjen gentemot SD.

– Även om det inte är den enda anledningen så har det inte heller bidragit till att jag är mer sugen på att vara med på någon lista.

I Essunga hade L elva kandidater i förra valet. I år ville ingen engagera sig.

Kerstin Alin är partiets enda ledamot i fullmäktige. Hon tog plats där för ett halvår sedan, trots att hon stod på åttonde plats på listan. De sju före henne kunde eller ville av olika skäl inte ta på sig uppdraget. Inte heller Kerstin Alin ställer upp i höst.

– Jag är 80 år och hade aldrig tänkt att jag skulle komma in i fullmäktige, säger hon.

L har tappat medlemmar och engagemang beroende på att många ogillar partiets närmande till SD, konstaterar Kerstin Alin. Hon är själv en av dem.

– Jag är väldigt emot det eftersom jag också är aktiv i Röda Korset och har jobbat mycket med invandrare och integration. Jag är vettskrämd för SD.

Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson beklagar att partiet tappat så många kandidater.

– Det kommer att vara en av våra prioriterade frågor efter valet att se hur vi kan jobba strategiskt för att ta ikapp en del av det.

Hon pekar på att L gjort val under mandatperioden – först om januariavtalet och sedan om förhållandet till SD – som varit ”känslosamma” för många i partiet.

– Jag har stor respekt för att man tyckt annorlunda. Jag kan bara beklaga att det har resulterat i att man då också känner att man inte kan stå på en lista. 

MP saknar listor i 71 kommuner. Laxå är en av de nya vita fläckarna. Detta trots att de gröna nu ingår i styret tillsammans med KD och C. Partiets enda fullmäktigeledamot, Sara Pettersson, är även förste vice ordförande i kommunstyrelsen där hon suttit sedan 2006. Nu har hon fått nog.

LÄS MER: Rusning till KD och SD – så lyckades de få fler kandidater

– Anledningen till att jag inte ställer upp i höst är att det har varit för mycket hat och hot. Det är ett annat politisk klimat i dag jämfört med tidigare. 

Mycket handlar om påhopp i sociala medier. Hon har också känt oro i samband med demonstrationer vid fullmäktigemöten.

– När jag varit i affären med mina barn har det hänt att någon pekat finger. Och när jag gått på ett evenemang med min familj har en person kommit fram och sagt: ”Hur fan vågar du visa dig offentligt?”. Någonstans finns det en gräns, där jag för min egen skull och för min familj känner att nu räcker det. 

LÄS MER: Granskning: Männen tar täten i jakten på makten – men inte i Danderyd

Till förra valet hade MP tre kandidater på Laxålistan. Den här gången är den alltså tom.

– Jag har pratat med en del som varit intresserade men som har backat när jag sagt hur klimatet är. De vågar inte ställa upp, säger Sara Pettersson.

Den hårda tonen är bland annat kopplad till beslut som styret tagit. Men Sara Pettersson anser också att hon som miljöpartist är särskilt utsatt.

MP:s partisekreterare Katrin Wissing tycker att det är ”jättetråkigt” att de gröna har flest tomma listor och lägst antal kandidater av samtliga riksdagspartier. Distrikten jobbar vidare med att få fram namn. Även hon framhåller att miljöpartister är extra utsatta och att det bidrar till att färre vill kliva fram.

MP:s partisekreterare Katrin Wissing tycker att det är ”jättetråkigt” att de gröna har flest tomma listor.

Foto: Henrik Svensson Karlsson Miljöpartiet.

– Det är tufft att vara miljöpartist för tillfället. Enligt en undersökning från Brå är vi nu de som är mest hatade och hotade. Vi känner att det finns en ganska stor kampanj emot oss.

Vad tror du det beror på?
– Man skulle väl kunna spekulera i att en av högeroppositionens största chanser att komma till makten handlar om att vi försvinner ur riksdagen. 

David Karlsson, professor på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, konstaterar att Liberalernas tapp sticker ut.

– Att antalet kandidater för ett så litet parti som Liberalerna rasar med 1 000 personer är dramatiskt. Kanske tycker många att det inte är lönt att ställa upp. Det blir besvärligt för L att fylla uppdragen om de trots allt skulle få en valframgång, säger han.

”Att antalet kandidater för ett så litet parti som Liberalerna rasar med 1 000 personer är dramatiskt”, säger statsvetaren David Karlsson.

Foto: MATHIAS BERGELD

Partiernas medlemstal har länge minskat, med undantag för SD och V. Minskningen av det totala antalet kommunkandidater med 4 procent sedan förra valet är inte i paritet med det.

– Det är inget ras, men det går ju neråt, sammanfattar David Karlsson.

Han betonar att i många kommuner är de förtroendevalda de enda aktiva partimedlemmarna.

– Så det här visar att basen minskar. Om många kandidater dessutom är äldre skrapar man i botten.

LÄS MER: Granskning: Över 200 toppar lämnade i förtid – familjen och hälsan bakom var tredje avgång

LÄS MER: Forskares tips: ”Då scrollar följarna förbi dig” – kampanjmetodernas plus och minus 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev