onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Småpartier måste själva köra ut valsedlar – till 152 vallokaler

Publicerad: 15 augusti 2022, 10:41

Socialdemokraterna i Uppsala öppnar för mer stöd till småpartier.

Foto: Johan Nilsson/TT

Två småpartier i Uppsala som inte har rätt till hjälp att lägga ut valsedlar kritiserar kommunen. Valnämndens ordförande Johan Pelling (S) öppnar för en ändring av reglerna, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Politik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Varken Landsbygdspartiet oberoende eller Utvecklingspartiet demokraterna har enligt vallagen rätt till kommunens hjälp med utläggning av valsedlar i totalt 152 vallokaler i Uppsala. Partierna når inte kravet om mer än en procent av rösterna vid något av de två senaste riksdagsvalen.

Vissa kommuner hjälper ändå mindre partier med distribuering, men inte Uppsala. Det leder till kritik. ”Odemokratiskt”, säger Landsbygdspartiets ordförande Claes Littorin till UNT. Utvecklingspartiet demokraternas partiledare Stefan Hanna tycker att kommunen motarbetar nya, oetablerade partier.

Frågan är inte ny utan har i åratal dykt upp i olika kommuner i landet inför val. Valnämndens ordförande i Uppsala Johan Pelling säger till tidningen att kommunen inte har någon skyldighet att göra mer än vallagen kräver – men uppger att nämnden har bestämt att frågan ska utredas.

– Vi förstår att det är en utmaning att nå ut. Nämndens åsikt är att det ska vara så enkelt som möjligt för alla, det hör till vårt uppdrag. Men, det måste kunna göras noggrant och rättvist. Vi kan inte slarva med en sådan här hantering, säger han till tidningen.

LÄS MER:

Här är kommunerna där MP och L inte ställer upp i valet

SD vill slippa ställa upp i fem kommunval – oklart om de lyckas

Ilskan drivkraften – så föryngrades Arjeplogs politik: ”Väldigt glädjande”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev