söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Slutförvar: Växande ilska i Östhammar inför beskedet – ”Staten exkluderar oss”

Publicerad: 26 januari 2022, 10:17

– Det känns helskumt, säger Jacob Spangenberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, inför morgondagens beslut om slutförvaret av kärnavfall. Foto: Magnus Degerman, Pontus Lundahl/TT

”Staten vill plötsligt exkludera den lokala nivån. Det är för jävligt”. Så säger kommunstyrelsens ordförande i Östhammar inför morgondagens regeringsbeslut om slutförvar av kärnbränslet. Förvägrade bidrag har fått kommunens politiker att koka.

Ämnen i artikeln:

Riktade statsbidragToppnyheterKärnkraftMiljö

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Redan i oktober 2020 sa Östhammars kommun ja till anläggningen för slutförvar av radioaktivt utbränt kärnbränsle. Men regeringens slutgiltiga besked om att sätta igång projektet har dröjt. Senast i somras sköt man upp det och utökade i stället tillståndet för mellanlagringen i Oskarshamn. 

”Tröstlöst”, sa kommunalrådet och förste vice ordförande i kommunstyrelsen Margareta Widén-Berggren (S) till Dagens Samhälle redan då. Hon varnade för att acceptansen hos invånarna i Östhammar för slutförvaret kan gå förlorad om beskedet inte kommer.

I morgon torsdag förväntas så regeringen fatta ett beslut. Och nu får inte frågan skjutas framåt mer, säger Margareta Berggren-Widén.

– Som enskild kommun har vi gjort mer än vi kanske borde för att få igenom den här lösningen för nationens skull. Vi måste gå vidare nu! Vi måste få ett besked, säger hon.

Ett ja till anläggningen från regeringen betyder inte byggstart, utan mer en början på faktiska prövningar mot lagar och regler. Först kommer frågan att gå till mark- och miljödomstolen.

– Vi vet ju att det hela tiden kommer att bli en stegvis prövning av ärendet, och att man kommer att stanna upp om det finns bekymmer. Det ligger 25 års forskning bakom planerna, vad finns mer att vänta på? undrar Margareta Widén-Berggren.

Frustrationen riktad mot regeringen och staten är uppenbar hos flera politiker i Östhammar som Dagens Samhälle talar med. Den har förstärkts av beslut som fattats av Riksgälden kring pengar från Kärnavfallsfonden som myndigheten har hand om. Östhammar har i många år sökt och fått bidrag från fonden för de merkostnader kommunen har för arbetet med slutförvarsfrågan. För 2021 sökte man 5,6 miljoner. Men Riksgälden sade nej till två delar av ansökan, totalt 915 000 kronor.

– Känslan är att staten inte riktigt vill ha med den lokala nivån i frågan längre. Det känns helskumt, säger Jacob Spangenberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Östhammar får nej till pengar till ett projekt för informationsbevarande kring slutförvaret. Mest upprörd är dock Jacob Spangenberg över att föreningen Opinionsgruppen för säker slutförvaring i Östhammar, OSS, plötsligt nekas de 400 000 kronor som de årligen fått ur fonden i tjugotalet år.

– Kommunen har en uppgift att jobba med information till medborgarna om processen. Då har vi tyckt att det är fullständigt rimligt ur demokratiskt perspektiv att finansiera också en lokal opinionsgrupp som inte tycker att slutförvaret är en bra idé, säger Jacob Spangenberg.

LÄS MER: Östhammar köpte datorer för kärnavfallspengar – ”Vi måste vara pålästa”

Men det tycker inte längre Riksgälden. Beslutet anger formella skäl efter en ”fördjupad granskning”. ”Det kan konstateras att ett bidrag till en ideell organisation varken är en kostnad för en kommuns informationsgivning till allmänheten om slutförvaringsfrågor eller en kostnad för prövning av slutförvaring” skriver Riksgälden.

Föreningen OSS har tvingats säga upp den kommunikatör man hade anställd.

– Staten vill plötsligt exkkludera den lokala nivån från frågan. Det tycker jag är för jävligt, säger Jacob Spangenberg.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev