tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sluta vara så svenska med Sverigedemokraterna

Ni svenskar må ursäkta er amerikanska kusin, men vi måste våga tala öppet och ärligt om Sverigedemokraternas framgångar, som vänner gör med varandra. Sluta håll tyst om vilka effekter partiet har på Sverige och på det svenska samhället.

Publicerad: 5 september 2014, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Jag besökt Sverige regelbundet sedan 2008. Jag har fått många nya vänner, sett det politiska livet på nära håll och jag har lärt mig att älska Kalles kaviar, knäckebröd och Toast skagen. Jag har stannat uppe sent på kvällen för att se midnattssolen och jag har besökt Almedalsveckan och jag önskar att jag skulle kunna flytta över konceptet till USA. Och så har jag börjat förstå begreppet lagom.

Jag har sett hur Sverigedemokraterna gått framåt i opinionen, och ökat sitt politiska stöd och inflytande. Ni må ursäkta er amerikanska kusin här, men vi måste våga tala öppet och ärligt om detta, som vänner gör med varandra. Det är dags att sluta hålla tyst om vilka effekter Sverigedemokraterna har på det svenska samhället. Oavsett hur motbjudande och jobbigt det må vara att tala om de här frågorna, så måste svenskar som inte håller med Sverigedemokraterna säga ifrån högt, tydligt och med stolthet.

Nu får det räcka! Sverigedemokraterna har fel och de hotar vår framtid.

Jag anser inte att Sverigedemokraterna ska tystas. Tvärtom så vill jag att de ska höras högt och tydligt. Folk måste få höra deras åsikter och sedan ska vi passionerat och med eftertryck visa på en alternativ samhällssyn. Sverigedemokraterna ska aldrig tillåtas verka i det fördolda, utan vi ska lyfta fram deras retorik i fullt dagsljus. Där ska vi utmana dem. Vi ska se till att de möts av argument från goda och anständiga människor.

John Stuart Mill sade en gång att ”Inget hjälper en dålig människa så mycket som att goda människor bara ser på och inte agerar.” När jag besökt Almedalen de senaste åren har jag sett hur sverigedemokraterna talat och publiken passivt lyssnat.

I år hjälpte jag några vänner att arrangera det alternativa programmet med komikern Özz Nûjen som kuppade Jimmie Åkesson under Almedalsveckan, genom att samma kväll som han talade själv säga några sanningens ord till makten, i standup-komedins form. Den kvällen visade publiken att de inte längre tänker göra ingenting, utan istället agerade de för att förändra debatten. De valde att tala genom att gå och lyssna på komikern, i stället för att passivt lyssna på den okunniga komiken. Jag är glad över att många fler lyssnade på Özz Nûjen än till Åkessons tal.

Jag vill vädja till svenskarna att återta idéernas marknad. Om Sverigedemokraterna tillåts presentera sitt manifest utan mothugg så kommer deras idéer att frodas. Som alla trädgårdsmästare vet så måste man rensa bort ogräset, annars kommer de fina växterna att kvävas och dö. Sverige har skapat ett beundransvärt samhälle. Snälla, låt inte en förvirrad men högljudd minoritet tala för er alla!

Jag vill vädja till alla politiska partier att enas i sitt motstånd mot Sverigedemokraterna. När Sverigedemokraterna går ut på gator och torg med sitt budskap, måste alla andra komma ut och bemöta dem med smarta och genomtänkta argument. Mina år i politiken i många länder har lärt mig att budskapet som får stå oemotsagt blir budskapet som hörs och får genomslag. Jag vädjar till er alla att ändra det negativa budskapet till ett positivt istället, som handlar om allt som är bra i Sverige och med svenskarna.

En av mina politiska hjältar, Olof Palme, sade en gång: ”Demokratin är inte reserverad för en liten utvald grupp människor i samhället, den rätten tillhör alla.” Han talade för alla människor, inte bara de vars mål är att attackera det svenska. Sverigedemokraterna vill leda ert land i fel riktning, och ni kan inte längre stillatigande låta deras budskap sätta den politiska agendan. Ni måste göra era röster hörda med tydliga motargument.

Mina vänner, jag ber er, lägg undan ert lagom. Det är dags att svenskarna slutar vara så svenska med Sverigedemokraterna. Gör era röster hörda!

Kevin Lampe, vice vd på den Chicagobaserade politiska kommunikationsfirman Kurth Lampe

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev