Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sluta utvisa hårt arbetande människor!

Kompetensutvisningarna är obegripliga. I ett läge när bristen på kompetent arbetskraft är stor utvisar vi de människor vi behöver som mest, skriver Mats Persson (L).

Publicerad: 10 augusti 2018, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Detta är när Sverige är som sämst.”

Foto: PETTER ARVIDSON / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ArbetskraftsinvandringMigrationMigrationsverketKollektivavtalLönerArbetsgivare

I dag (fredagen den 10/8) utvisas ingenjören Ali Omumi från Sverige. Ali, som fram till nu arbetat på storföretaget ABB, är en i raden av människor som de senaste åren utvisats ur Sverige på grund av bagatellartade misstag. Det har handlat om att den anställde fått en lön som ligger strax under kollektivavtal, tagit ut för lite semester eller att arbetsgivaren missat att teckna rätt försäkring.

Detta är när Sverige är som sämst. Att vi utvisar hårt arbetande människor som vill skapa sig en ny framtid och vara med och bygga vårt land är en skam.

Kompetensutvisningarna är obegripliga. I ett läge när bristen på kompetent arbetskraft är stor utvisar vi de människor vi behöver som mest. Och på vilket sätt blir det enklare för svenska företag att rekrytera ingenjörer, programmerare och andra nyckelkompetenser när de som kommer hit inte vet om de sedan får stanna?

Det hade inte behövt bli såhär. Trots att kritiken från företagen har varit massiv fortsätter kompetensutvisningarna. Jag har under det senaste året vid flertalet tillfällen ställt ansvariga ministrar till svars i riksdagen, men vid varje tillfälle har detta möts med passivitet och tystnad.

Jag är givetvis fullt medveten om att Socialdemokraterna är skeptiska till arbetskraftsinvandring. Men jag har i ärlighetens namn levt i tron att vad som är bäst för Sverige ska få gå före den politiska prestigen. Dessvärre hade jag fel.

I grund och botten är det fel på lagstiftningen. Det krävs två förändringar:

■ Misstag måste kunna rättas till även efter påtalande från Migrationsverket. I december förra året införde den rödgröna regeringen en ny lag om kompetensinvandring. Trots stor kritik valde regeringen stå fast vid sitt krav på att ett misstag måste ha rättats till före ett eventuellt påpekande om felaktigheten från Migrationsverket. Det är helt orimligt. 

■ Det måste göras en helhetsbedömning i det enskilda fallet. Det behövs mer av sunt förnuft kring kompetensinvandringen. Men reglerna får inte vara så stelbenta och oproportionerliga att bagatellartade misstag leder till att kompetent arbetskraft utvisas från Sverige.

Migrationspolitiken går inte ihop. Med ena handen beslutar den rödgröna regeringen – med hjälp av stöd från Vänsterpartiet och Centerpartiet – att 9 000 personer som saknar asylskäl ska få stanna i den så kallade gymnasieamnestin. Då är långa handläggningstider en förmildrande omständighet. Men när Sverige med andra handen utvisar kompetensinvandrare tas plötsligt inte sådana hänsyn. Då drabbas arbetstagaren, trots att det är arbetsgivaren som har gjort ett omedvetet misstag.

Företagare, hårt arbete och öppenhet gjorde en gång i tiden Sverige till ett rikt land. Sverige ska vara ett öppet land som välkomnar människor som arbetar och startar företag.

Kompetensutvisningarna måste upphöra. Här och nu!

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev