Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sluta ge regeringen order, Svenska Spel!

Svenska Spel ger i ett debattinlägg order om vad ”regeringen måste täppa till” i den nya spellagen, innan förslaget når oss i riksdagen för behandling. Det är ett allvarligt oskick, och ett försök att frångå den ordning som gäller i en demokrati. Sluta med det Svenska Spel!

Publicerad: 9 augusti 2017, 14:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Oskicket med statliga myndigheter och bolag som ger direktiv till riksdag och regering är förvisso inte unikt för Svenska Spel men inte desto mindre allvarligt, enligt riksdagsledamoten (M)..


Ämnen i artikeln:

Myndigheter

Replik. AB Svenska Spels ordförande Erik Strand och dess VD Lennart Käll ger i ett debattinlägg i Dagens Samhälle direktiv till regeringen om hur förslaget till ny spellag ska utformas, innan det når oss i riksdagen för behandling. Som alltid – tidigare exempel är exempelvis omregleringen av apoteksbranschen och telekombranschen – är det omsorgen om konsumenten som uppges ligga bakom de krav som riktas mot regeringen. ”Vi vill peka på några luckor i konsumentskyddet som regeringen måste täppa till innan förslaget lämnas till riksdagen” heter det i Svenska Spels debattartikel.

De ”luckor i konsumentskyddet” som Svenska Spel pekar på förtjänar kritisk granskning, liksom de förslag på lösningar som det statliga spelbolaget kräver av regeringen. Alla har de det gemensamt att de innebär marknadsrestriktioner på spelprodukter som Svenska Spel inte saluför. Det är alltså konkurrenterna som måste tyglas, inte Svenska Spel, enligt Svenska Spel.

Denna retorik har noterats av den utredning som ligger bakom förslaget till ny svensk spelreglering: ”Det är också värt att notera att spelföretag frekvent gör sig skyldiga till att dölja sin protektionistiska agenda bakom en retorik om socialt ansvarstagande. Det är inte alls ovanligt att spelsektorn offentligt och högljutt oroar sig för hur illa det kommer att bli när det gäller problemspelande om konkurrenterna ges ökade möjligheter att tillhandahålla sina tjänster och produkter till allmänheten.” (SOU 2017:30 s. 338-339)

Av störst betydelse är ändå detta med befälsordningen, det vill säga att Svenska Spel kommer med krav på vad ”regeringen måste täppa till”, inte att det är regeringen som kommer med krav på vad Svenska Spel måste täppa till.

Oskicket med statliga myndigheter och bolag som ger direktiv till riksdag och regering är förvisso inte unikt för Svenska Spel, men inte desto mindre allvarligt. Samhällsordningen måste vara den omvända; det är riksdag och regering som har det demokratiska mandatet att tala om vad Svenska Spel måste göra, aldrig tvärtom.

Under åren med Anitra Steen som Svenska Spels ordförande bevittnade jag med häpnad hennes utfall mot enskilda riksdagsledamöter, inte minst riktade mot det socialdemokratiska partiet som enligt henne hade svikit monopolets ideal. När hon därefter öppet kritiserade det spelpolitiskt ansvariga statsrådet Ardalan Shekarabi (S) var måttet rågat, och hon fick lämna Svenska Spel.

Det fanns en förhoppning om att den statliga giganten därmed skulle inordna sig i det demokratiska systemet, men tyvärr utgör debattartikeln i Dagens Samhälle ytterligare belägg för bolagets oförmåga att förstå sin egen roll i statsapparaten.

Omregleringen av den svenska spelmarknaden är inne i ett mycket känsligt läge. Civilminister Shekarabi har – på detta område – visat stor skicklighet i att sy ihop en lösning som inte enbart har stöd av den minoritetsregering han företräder, utan även en betryggande riksdagsmajoritet. Att den statliga speljätten i det läget likt en elefant i en porslinsbutik genom debattartiklar meddelar vad regeringen måste ändra på i den av regeringen beställda spellicensutredningen vittnar om stora luckor i bolagets styrning och ledning som måste täppas till.

Det är vi politiker som har rätt att ställa krav på er, Erik Strand och Lennart Käll, inte tvärtom. Vi jobbar inte på ert uppdrag. Ni jobbar på vårt. Finn er i det eller kandidera själva till politiska förtroendeuppdrag.

Fredrik Schulte, Riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Myndigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev