Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Sluta försöka förstå terrorister - stoppa dem

I stället för att söka efter förståelse och psykologiska förklaringar till gärningsmännens handlande måste vi se terrorattentaten för vad de är; tung kriminalitet. Våldsam extremism är ett kriminellt problem och skall adresseras som ett sådant med skärpta insatser av polis och rättsväsende.

Publicerad: 17 februari 2015, 10:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi behöver inte förstå terrorister. Det räcker att se till att de inte kommer till skott.

Foto: Hannibal Hanschke/TT


Ämnen i artikeln:

ExtremismSäkerhetKriminalitetGängkriminalitet

Efter varje terroristattentat kommer det en våg av förklaringsmodeller, psykologiska analyser, politiska vinklar och timtal av debatter i morgon-tv. Alla försöker förklara det inträffade. En diskussion om vad som sker och varför det sker driver säkert demokratin framåt, men påverkar inte nämnvärt risken för att det ska ske igen.

I stället krävs konkreta åtgärder som direkt påverkar de planer och idéer som potentiella attentatspersoner har.

Det finns en rad faktorer som tyvärr talar för mer grovt politiskt våld i Sverige. Sverige har en centralstyrd polis som i stort sett enbart reagerar efter att något hänt. Det gör att underrättelsearbetet är svagt och möjligheterna att gripa in i ett tidigt skede inte är de bästa. Extremister kan därmed verka i miljöer där insynen är liten.

Sverige är snart ensamt i den industrialiserade världen om att inte nämnvärt kontrollera vem som immigrerar. För yrkeskriminella från fjärran kulturer är Sverige ett öppet hål i Schengen. Det möjliggör en subkultur i vilken extremister kan få tag i illegala vapen. I debatten ligger fokus sedan på integrationsproblematiken, i stället för själva tillgången till vapnen.

Därför ger jag fem konkreta exempel på saker som kan göras i dag som drastiskt reducerar sannolikheten för framtida terroristhandlingar i Sverige.

Minska antalet illegala vapen: Legala vapen är inte problemet utan det är flödet av illegala vapen från Östeuropa och andra håll av världen. Det snabbaste sättet att få ned antalet illegala vapen är att sätta ett belopp på varje vapen och öppet deklarera att varje person anonymt kan anmäla andras illegala vapen och därmed få ett fixerat belopp skattefritt.

Upprätthåll ordningen: Det finns kopplingar mellan gängkriminalitet, knark, religiös extremism och våldsdyrkan. I utsatta områden frodas laglösheten och terrorister söker alltid områden med liten insyn. Om det kombineras med hög gängkriminalitet och vapen har det skapats miljöer som bäddar för dödligt våld.

Skydda vittnen: Vittnen skyddas inte tillräckligt i Sverige och det är för enkelt att hota vittnen till tystnad. Om folk inte törs vittna förlorar rättssamhället. På sikt måste man förändra straffskalorna och se över brottsrubriceringen för hot mot vittnen. Det man kan göra konkret i dag är att öka de polisiära resurserna för att skydda vittnen och likaså öka resurserna för att beivra hot mot vittnen.

Betala för information: Gängkriminella och extrema miljöer drivs av status. I dess omlopp finns våld, knark, kriminalitet samt religiös och psykologisk förvillelse. Enklaste sättet att få reda på vad som sker i dessa miljöer är att ha informatörer som rör sig där. Att lägga ned stora resurser på Försvarets Radioanstalt (FRA) som ska snappa upp något – men inget hittar – är bortkastade pengar jämför med att lägga en tiondel så mycket på informatörer. Det här är en del av grunden i amerikanska FBI:s framgångar, men svenskarna vägrar ta till sig en av de mest effektiva metoderna för att bryta upp dessa nätverk.

Monolog i stället för dialog: Samhället har tappat perspektivet på vad den våldsamma extremismen är. I Sverige lägger man ner mer tid på att försöka förstå än att se till att det inte sker igen. Men förståelse, vilket jag är osäker på om vi någonsin kommer få, ställer egentligen inga hinder i vägen för dem som inte delar våra värden och normer. Låt mig ta ett par exempel. Hur mycket försöker parkeringsvakten förstå de själsliga bevekelsegrunderna för en felparkering? Hur mycket försöker Skatteverket förstå de familjeekonomiska förhållandena för någon som inte deklarerat rätt?

Man behöver inte förstå i alla lägen, utan lagbrott är lagbrott.

Sverige behöver monologpoliser i stället för dialogpoliser för att återställa lag och ordning. Tron att ens moraliska och värdebaserade argument kan omvända dem som är beredda att döda är naiv. Därför är våldsam extremism ett kriminellt problem och ska adresseras som ett sådant utan alltför mycket etnopsykologiska förklaringsmodeller.

Vi behöver inte förstå terrorister. Det räcker att se till att de inte kommer till skott. Och det borde vara ett krav att de inte gör det.

Jan Kallberg, Assistant professor Arkansas Tech University, forskningledare på Cyber Security Research and Educational Center, The University of Texas at Dallas

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev