Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Slopad nolltolerans ökar risken för klotter

Det nya stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) meddelade nyligen att den omdebatterade nolltoleransen mot graffiti i Stockholm kommer att tas bort. Uttalandet skapar oro för ökat klotter bland stadens fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Publicerad: 24 oktober 2014, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mogerts slopade nolltolerans hotar äganderätten.


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikFastigheter

Fastighetsägarna Stockholm vill uppmana Mogert att i sitt beslut slå vakt om respekten för varandras egendom.

Nolltolerans mot graffiti har debatterats under många år, framför allt i Stockholm där man gått längst i Europa i sin kamp mot graffitti. Det har resulterat i bland annat stängda kurser på Kulturskolan, stoppade utställningar och censurerade reklamaffischer, så ska det naturligtvis inte vara. Klotter och graffitti är inte samma sak, men i debatten blandas ofta dessa begrepp.

Graffiti ses av många som en konstform. Som representanter för fastighetsägare vill vi inte vara stilpoliser och avgöra vad som är snyggt eller fult, vad som är konst eller inte. Vi kan inte heller avgöra vad som förskönar eller förfular staden. Däremot vill vi värna respekten för varandras egendom. Någon som utför oönskad grafitti eller annan liknade uttryck på en fasad utan tillåtelse kanske uppfattar sin gärning som ett konstnärligt uttryck. Men för den bostadsrättsförening som drabbas är det inget annat än skadegörelse och kostnader.

En fastighetsägare eller bostadsrättsförening som vill upplåta en vägg för grafitti eller beställa utsmyckning av sina hus ska ha en stor frihet att göra det. Men vår bestämda uppfattning är att det måste vara upp till fastighetsägaren att göra den bedömningen, inte den enskilde.

Klottersanering är en stor utgift för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Stockholm. En nedklottrad yta som inte saneras genererar snart nytt klotter. Och studier visar att klotter bidrar till ökad skadegörelse och otrygghetskänslor, vilket i slutändan gör att människor börjar undvika områden med klotter och områdets attraktivitet minskar. En minst sagt tråkig effekt både för de boende och för fastighetsägaren.

På sikt påverkar klotter upplevelsen av ett bostadsområde, vilket skapar social otrygghet och minskat attraktionsvärde. Fastighetsägarna Stockholm vill medverka till en tryggare stadsmiljö. Så vi kommer att fortsätta att rekommendera våra medlemmar att inte acceptera klotter, då vi betraktar det som skadegörelse när det utförs på annans egendom. Vi hoppas att Roger Mogert tar med det i beräkningarna när han planerar upphävandet av nolltoleransen.

Per Forsling, utvecklingschef Fastighetsägarna Stockholm

Anders Carlsson, fastighetsägare i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KulturpolitikFastigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev