Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Slagen – utredningen nedlagd efter 23 minuter

Publicerad: 2 juni 2017, 12:09

Det gröna kommunalrådet Nils Karlsson i Malmö lämnar sin post nästa år. Han har tröttnat på hatet och hoten som riktats mot honom.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaHotHotet mot politikerna

Nils Karlsson (MP) blev kommunalråd i Malmös rödgröna styre efter förra valet. Nu har han bestämt sig för att inte ställa upp för omval. Han motiverar det med att han genomfört det han siktade på politiskt, men också med att ha fått nog av det allt hårdare klimatet.

– Kanske skulle jag kunna uppbåda energi för att fortsätta fyra år till. Men när jag väger fördelar mot det negativa så är det en stor nackdel att en massa människor hör av sig och säger att de tycker att jag borde bli överkörd eller dränkt eller liknande saker.

– Ett par gånger har jag polisanmält hot. Då har det handlat om att någon uttryckt att de ska komma och slå ihjäl mig.

I november blev Nils Karlsson slagen av en man i närheten av sitt hem och gjorde en polisanmälan. Dagen efter insåg han att han visste vem gärningsmannen var och hörde av sig till polisen för att berätta det.

– Det visade att de redan lagt ner det på grund av brist på spaningsuppslag. När jag sedan fick papperen såg jag att det hade tagit dem 23 minuter att besluta om det.

Nils Karlsson anser att det inte är de direkta hoten som ”nöter ner honom”, utan den ständiga strömmen av hatiska kommentarer på nätet och i mejl.

– Det som oroar mig mest är att jag inte reagerar så mycket längre. Det betyder att jag blivit avtrubbad och det är en dålig egenskap hos en politiker.

Hot mot demokratin borde ”betraktas som mer brottsligt” så att polisen prioriterar problemet högre, anser Nils Karlsson. Samtidigt framhåller han att det tuffa klimatet inte bara handlar om sådant som kan lagstiftas bort.

– Det är svårt när folk inte hotar utan bara är jävligt otrevliga. Någonting har gått sönder i demokratin, men man kan ju inte laga det genom att inskränka yttrandefriheten.

Nils Karlsson har stor respekt för de kollegor som väljer att inte berätta om sin utsatthet.

– Men jag tror ändå att vi måste prata om det, så att människor förstår vad som pågår. Hela det demokratiska systemet bygger på att folk orkar vara politiker. Om ingen vågar vara det, vem ska då styra landet?

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev