Demokrati
Slå inte samman län för planbyråkraters skull
Stockholms utmaningar är till sin karaktär storstadens problem, medan Gotlands utmaningar är av en annan art. Den länssammanslagning mellan Stockholms län och Region Gotland som föreslås av indelningskommittén skapar fler problem än den löser, skriver Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.
Publicerad: 28 september 2016, 07:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Stockholms problem och utmaningar är inte desamma som Gotlands.
Stockholms län är Sveriges ekonomiska motor. Det är därför viktigt för hela landet att Stockholm fortsätter att ha goda förutsättningar för tillväxt och utveckling. I den utredning som indelningskommittén har presenterat framgår mellan raderna att syftet är att minska storstadsregionernas inflytande - de anses ha en fördel som måste utjämnas.
Det finns flera landsändar som har stora utmaningar, även om de ser väldigt olika ut. Stockholms utmaningar handlar om bostadsbrist och infrastruktur, om en arbetsmarknad som behöver mer välutbildad arbetskraft än vad bostadsmarknaden medger. Det är storstadens problem, och de återfinns i varierande grad i hela länet.
Gotland har också utmaningar, men av helt annan art. De kommer inte att bli enklare att ta sig an för att Region Gotland knyts till Stockholm.
Den länssammanslagning mellan Stockholms län och Region Gotland som utredningen föreslår skapar fler problem än den löser. Stockholms läns landstingsfullmäktige har 149 mandat. Av dessa skulle Gotland få fyra av de fasta mandaten vid en sammanslagning. Redan detta begränsade inflytande för Gotland skapar risk för en inbyggd obalans.
Det är också viktigt att beslutet vilar på en folklig grund och att både Gotland och Stockholm ser att en sammanslagning är den bästa lösningen för båda parter. Här finns åtskilliga frågetecken att reda ut. De två områdena saknar i princip helt en gemensam arbetsmarknad, samtidigt som en stor arbetspendling sker mellan Stockholm och kringliggande regioner. Andra skillnader är hur Stockholm och Gotland är organiserade, där Region Gotland har ett annat uppdrag som region och primärkommun. Att Gotland är rikets största ö skapar också helt speciella förutsättningar.
Många konkreta frågor måste lösas innan en sammanslagningsdiskussion kan föras. Det gäller bland annat länsstyrelsens närvaro på Gotland, det statliga ansvaret för Gotlandstrafiken, fördelningen av regionala tillväxt- och infrastrukturmedel, kultur, skatteutjämning, hälso- och sjukvården, EU-medel, Gotlands ö-status samt demokrati och styrning. I korthet krävs specifika utredningar på i stort sett varje område där landsting och region i dag är aktiva. För Stockholms och Gotlands invånare är det viktigt att besluten fattas utifrån vad som är bäst för dem – inte för att tillfredsställa statens planbyråkrater.
Det är uppenbart att speciella lösningar och en särskild status kommer att krävas för Gotland inom ramen för en eventuell Stockholm-Gotlandregion. Den verkliga frågan är därför om det inte är bättre att skapa en sådan särskild status utan Stockholmsregionen och låta Gotland kvarstå som en egen region parallellt med den övriga regionala indelningen. Då ges bättre förutsättningar att fokusera på respektive regions utmaningar och också möjlighet att bäst ta tillvara Stockholms och Gotlands fördelar.
Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd och gruppledare (M) i Stockholms Läns Landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.