Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Skyttedal: Förslaget är familjefientligt

Förslaget om ökad kvotering i föräldraförsäkringen innebär ökad detaljstyrning som låser in familjer i en mall som passar regeringen, men som inte tar hänsyn till vad föräldrarna anser är bäst för deras livssituation. Dessutom vill utredaren minska antalet dagar - vilket direkt straffar barnen.

Publicerad: 19 december 2017, 14:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Falskt använder man argument om behov av ökad flexibilitet, trots att det konkret innebär att man begränsar både tiden med barnen och föräldrarnas makt att bestämma hur de ska fördela försäkringen, skriver Sara Skyttedal.


Ämnen i artikeln:

RegeringenKristdemokraterna

Regeringens utredare presenterade i måndags (18/12) förslag på förändringar i föräldraförsäkringen. Beställningen från regeringen var ökad jämställdhet, så föga förvånande föreslås ökad kvotering mellan föräldrarna. Falskt använder man argument om behov av ökad flexibilitet, trots att det konkret innebär att man begränsar både tiden med barnen och föräldrarnas makt att bestämma hur de ska fördela försäkringen. Sammantaget innebar förslaget ökad detaljstyrning som kommer låsa in familjer i en mall som passar regeringen, men som inte tar hänsyn till vad föräldrarna anser är bäst för just deras barn eller deras livssituation.

Många familjer kämpar redan idag för att få vardagen att gå ihop. Kristdemokraterna vill se en helt flexibel föräldraförsäkring utan någon kvotering mellan föräldrarna. Vår bestämda uppfattning är att det är föräldrarna själva, inte politiker, som bäst avgör hur de ska lägga livspusslet på bästa sätt. Därför föreslår vi att försäkringsdagarna inte bara ska kunna överlåtas fritt mellan föräldrarna, utan också kunna överlåtas till någon närstående. I förslaget till utredning presenteras också en sådan princip, vilket är en av få positiva aspekter av reformförslaget. Däremot avstår man från, att som Kristdemokraterna föreslår, ge full frihet att ta ut dubbeldagar där båda föräldrarna är hemma med barnet samtidigt. Varje familj har sina specifika behov. Därför ska vi erbjuda maximalt antal lösningar, utan att ge inlåsningar i färdiga modeller.

Utöver att förslaget till ny föräldraförsäkring innebär ökad kvotering föreslås också en generell åtstramning med färre dagar totalt. Det är anmärkningsvärt att utredaren dessutom påstår att reformen innebär ett ökat fokus på småbarnsåren när det är den tiden som begränsas mest i förhållande till dagens förutsättningar. Idag kan man ta ut 480 dagar under småbarnsåren, men det ska nu begränsas till 390 dagar. Det vill säga tre månader mindre än tidigare. Vi vet att det är under de första åren som barnet får förutsättningar att skapa en trygg anknytning till sina föräldrar. Därför är det särskilt olyckligt att barnen så uppenbart straffas genom begränsningarna under denna tid. Redan nu står det klart att riksdagsmajoriteten avvisar förslaget om kvotering, som begränsar den enskilda förälderns möjlighet att prioritera tid med barnen, men detta är ett minst lika skadligt förslag för familjens beslutsmakt över tiden under de första uppväxtåren.

För Kristdemokraterna är det självklart att värna föräldraförsäkringen. Genom att stötta familjerna att klara av vardagspusslet ger vi barn en bättre start i livet. Föräldraförsäkringen bidrar också positivt till nativiteten och är samhällsekonomiskt en investering i humankapital som lönar sig med god marginal. Från kristdemokratiskt håll kommer vi alltid göra vad vi kan för att stärka föräldraförsäkringen och göra att den passar fler livssituationer, inte färre. Därför avvisar vi de familjefientliga förslag som presenterats av regeringens utredare.

Sara Skyttedal, kommunalråd (KD) Linköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegeringenKristdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev