Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Skurups nya styre redo stoppa SD-förslag om handskakning

Publicerad: 18 januari 2022, 14:14

Kommunfullmäktige i Skurup ska rösta om ett SD-förslag om att bara anställa personer som handhälsar med både kvinnor och män. Men förslaget bryter mot lagen.

Foto: Anders Wiklund

Stoppa anställningar av personer som inte tar både kvinnor och män i hand. Det vill Sverigedemokraterna i Skurup. Men kommunens nya styre är emot: ”Det kommer aldrig att bli verklighet”, säger Socialdemokraternas gruppledare Magnus Alm.

Ämnen i artikeln:

DiskrimineringArbetsgivare

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Motionen om att inte anställa personer som inte tar kvinnor i hand skrevs redan 2019 av Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström tillsammans med Jimmy Nilsson, som sedan dess hoppat av partiet. Nästan tre år senare ska motionen behandlas av Skurups kommunfullmäktige.

Vid kommunstyrelsens senaste möte utsågs motionen till huvudförslag till kommunfullmäktiges sammanträde den 31 januari, trots att en tjänsteskrivelse slår fast att en sådan handhälsningspolicy skulle utgöra diskriminering. 

– Som jag ser det finns det väldigt goda möjligheter att denna motion kommer att vinna bifall i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens huvudförslag brukar vara en bra fingervisning på vad som sedan kommer röstas igenom i fullmäktige, säger Lars Nyström (SD) till Skånska Dagbladet. 

Men kommunens nya styre, med Socialdemokraterna i spetsen, avfärdar motionen. Magnus Alm, gruppledare, vill inte göra någon bedömning av vilken chans motionen har att få majoritet i fullmäktige – men även om den skulle få det så kommer inte Skurup att införa någon policy om handhälsningar.
– Det går inte att genomföra enligt den lagstiftning som finns. Det kommer aldrig att bli verklighet, säger han till Dagens Samhälle.

Socialdemokraterna tog över styret i Skurup i december, med stöd av avhoppade sverigedemokrater. Enligt Magnus Alm har motionen under hösten beretts i personalutskottet och utsågs där till huvudförslag, vilket kommunstyrelsens beredningsutskott sedan inte har ifrågasatt. Men personalutskottets möte ägde rum före maktskiftet.
– I dag tror jag inte att det hade blivit huvudförslaget, säger Magnus Alm.

LÄS MER: Maktskifte i Skurup – SD-vildar stöttar S 

LÄS MER: Rätten stoppar Trelleborgs krav på handskakning

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev