fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SKR:s tillfälliga ordförande: ”Jag har fullt förtroende för Knape”

Publicerad: 7 juni 2022, 11:50

Anders Knape (M) har lämnat sin post som ordförande på SKR. Centerpartisten Carola Gunnarsson (C) tar tillfälligt över. Foto: Erik Simander/Hans Alm

Centerpartisten Carola Gunnarsson tar efter den plötsliga turbulensen över ordförandeskapet på SKR. Men endast tillfälligt. Som ordinarie efterträdare till Anders Knape lyfts en annan het kandidat fram när DS pejlar läget.

Ämnen i artikeln:

Knape hoppar av – misstänkt för sexköpToppnyheterAnders KnapePeter Danielsson

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Centerpartisten Carola Gunnarsson tog i helgen över som ställföreträdande ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) sedan Anders Knape (M) avgått på grund av att han misstänks för köp av sexuell tjänst.

– Jag vill understryka att jag har fullt förtroende för Anders Knape och jag litar till fullo på hans kommentarer och hans konstaterande att han är oskyldig, säger Carola Gunnarsson till Dagens Samhälle.

– Sedan har ju Anders av hänsyn till SKR och kommunfullmäktige i Karlstad valt att avsäga sig sina uppdrag. Jag har respekt för det och förstår att han har gjort det. Men jag beklagar det, för Anders är en otroligt skicklig politiker och har varit till fantastiskt stor glädje och nytta för SKR. 

Tror du att det som hänt påverkar SKR:s renommé?
– Nej, eftersom Anders var så snabb med att avsäga sig tror jag inte alls att det här kommer att påverka SKR på det sättet att det förstör vårt renommé.

Anders Knape meddelade i fredags sin avgång genom ett uttalande i ett pressmeddelande från Moderaterna i Värmland: ”Jag vill understryka att jag inte har begått det brott som jag misstänks för, och jag hoppas att allt reds ut så fort som möjligt. Men med respekt för uppdragens karaktär, och av hänsyn till Karlstads kommun och till SKR, lämnar jag mina uppdrag.”

LÄS MER: Örjan Björklund: Knapes misstänkta sexköp SKR:s största kris – hittills

Carola Gunnarsson tog över ordförandeklubban i SKR med automatik eftersom hon tidigare valts till vice ordförande. Hon bedömer att organisationens arbete till en början kommer att påverkas.

– Jag har pratat med Anders flera gånger. Det är ju en rad frågor som behöver hanteras och lösas. Jag har prata med honom både som god vän och medmänniska, men också utifrån hans roll där det är ett antal saker som vi behövde hantera.

Carola Gunnarsson kommer bara att sitta tillfälligt på posten. Moderaternas valberedning har nu till uppgift att ta fram en ny ordinarie ordförande. Enligt arbetsordningen ska den personen utses bland dem som redan sitter i styrelsen. 

Enligt uppgifter till Dagens Samhälle är Peter Danielsson (M) det hetaste namnet. Han är i dag kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, en post han haft sedan 2006 men som han aviserat att han lämnar efter höstens val. DS har utan resultat sökt Peter Danielsson för en kommentar.

Den ordförande som väljs inom kort sitter fram till SKR:s ordinarie valkongress, som hålls i slutet av mars nästa år.

Emil Broberg (V) har varit ledamot i SKR:s styrelse ända sedan 2007. Han säger att han endast har information om det som hänt genom medierna, men att det utifrån det är ”rimligt” att Anders Knape lämnar sina uppdrag. Samtidigt betonar han att det än så länge handlar om att det pågår en förundersökning.

– Vi vet ju inte om han kommer att lagföras för ett brott eller om man avskriver det, säger Emil Broberg.

Påverkar det som hänt synen på SKR?
– Nej, det tror jag inte. SKR är en stabil organisation och det hänger inte på enskilda individers individuella ageranden. Jag tror att man ser skillnad på det.

LÄS MER: Knapes avgång en chock för kommunalrådet

Styrelseledamoten Karin Thomasson (MP) anser att Anders Knape hade två val: timeout eller avgång.

– Så klart kan man inte agera som ordförande för en så här stor organisation när man är anklagad för ett sådant brott, oavsett om han säger att han är oskyldig eller inte.

Karin Thomasson tycker att Anders Knape agerade ansvarsfullt som lämnade.

– Man kan ju sitta kvar om man inte är dömd, men det hade tagit fokus från alla andra frågor och i SKR har vi så många andra utmaningar att jobba med.

Styrelseledamoten Mari-Louise Wernersson (C) beklagar djupt att Anders Knape avgått. Hon anser att han har varit en väldigt bra ordförande för SKR och betonar att han endast är misstänkt, inte dömd.

– Jag kan inte helt och hållet bakgrunden, men jag har i grunden ett stort förtroende för Anders och har väldigt svårt att se att han skulle vara skyldig. Men det får utredningen visa.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev