tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SKR larmar: Systemhotande brottslighet växande problem

Publicerad: 3 november 2021, 09:48

Hot och våld förekommer och det saknas ofta strukturer som effektivt stoppar detta, säger Anders Knape. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Kommunerna behöver bättre verktyg mot välfärdsbrott, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Undersökningen visar också att tjänstemän och politiker kontinuerligt utsätts för hot och trakasserier. ”Det riskerar att leda till en tystnadskultur, vilket aldrig ska tolereras”, säger SKR:s ordförande Anders Knape.

Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaHotPolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


I rapporten larmar kommunanställda om att välfärdsbrottsligheten ökar. Dessutom pekas otillåten påverkan – att anställda eller verksamheter påverkas att ta beslut som gynnar en invånare eller ett företag – ut som ett allvarligt problem som verkar bli allt vanligare.

Otillåten påverkan kan röra sig om personer på företag som försöker muta kommunala tjänstemän, men även trakasserier, hot, skadegörelse och våld för att tvinga fram ett visst beslut. Rapporten bygger bland annat på djupintervjuer med representanter för omkring 30 kommuner, flera av dem beskriver påverkansförsöken som ett hot mot demokratin. Anders Knape konstaterar att det allt för ofta saknas effektiva strukturer som stoppar brottsligheten.

– Kommuner vittnar om att välfärdsverksamheterna utsätts för brottslighet som riskerar att bli systemhotande. Det är nödvändigt att vi på olika nivåer tar till kraftfulla åtgärder för att få bukt med det ökande problemet. Våra välfärdsverksamheter måste vara och uppfattas som rättvisa och rättssäkra, säger Anders Knape i pressmeddelandet.

LÄS MER: Två regionråd utsatta för hat och hot

SKR skriver i rapporten att det generellt behövs mer kunskap om hur välfärdsbrottslighet fungerar samt att det saknas verktyg för att rå på problemet. Intervjupersoner efterlyser också tydligare styrning från kommunledningen om hur de ska jobba.

– Många kommuner har bra diskussioner och arbetar målmedvetet för att motverka brott, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det behövs dock bättre samverkan mellan myndigheter och ett nationellt stöd samt att samverkan fungerar även i mindre kommuner där myndigheter inte finns på plats, säger Anders Knape.

I början av 2022 kommer SKR att presentera åtgärder som ska stötta kommunerna i arbetet mot välfärdsbrott.

LÄS MER: Tystnadskulturen i Göteborg ska kartläggas. 

Välfärdsbrott och otillåten påverkan

Inom ramen för SKR:s undersökning har representanter i ett trettiotal kommuner djupintervjuats om förekomsten och utmaningen med välfärdsbrottslighet. Även företrädare för myndigheter, som har uppdraget att arbeta mot välfärdsbrott, samt tjänstepersoner och förtroendevalda inom SKR har intervjuats. Totalt har cirka 80 personer intervjuats.

Källa: SKR

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev