Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Skifte i PR-proffsens makttopp - hela listan

Publicerad: 26 juni 2014, 03:00

Opinionsläget gör Almedalen till en politisk arbetsförmedling som får PR-världen att storma. Regeringens rådgivare söker jobb som lobbyister, rödgröna PR-proffs gör sig redo att ta över. Utan begränsningar. Sverige saknar karantänsregler.


Torsdagen den 5 oktober 2006 packade 197 personer ihop sina tillhörigheter och gjorde sista dagen som politiskt anställda i regeringskansliet. Nu, åtta år senare, hoppas många få återvända till maktens korridorer.

56 procent av de som var politiska rådgivare under statsråden och statssekreterarna i den senaste socialdemokratiska regeringen fortsatte att ägna sig åt politik, fast på ett annat sätt. I stället för att forma politiken har de haft som jobb att påverka den utifrån – som PR-konsulter, experter inom public affairs och lobbyister.

När S-regeringen avgick 1991 fanns det inte på kartan att de politiska medarbetarna skulle gå till PR-sektorn. Folk ringde runt och försökte ordna jobb i folkrörelsevärlden, att jobba för PR--företag ansågs ”borgerligt”.

När Bildtregeringen lämnade 1994 gick nio personer från regeringskansliet till PR-branschen. En var nuvarande jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP). 33 personer blev lobbyister eller utredare för företag och organisationer. Det innebär att att 36 procent av Bildtregeringens rådgivare fortsatte till politiska påtryckarjobb.

Men riktigt tydligt att det fanns en alternativ karriär som PR-konsult blev det alltså först när socialdemokraterna förlorade valet 2006. Förre statsministern Göran Persson tog själv täten och flyttade in på PR-byrån JKL.

Att personer växlar mellan politiken och rollen som lobbyist har i Sverige bara orsakat mindre debatt. Sverige saknar också regler som begränsar branschhoppen. I andra länder är det en het fråga som stått högt på dagordningen.

När Barack Obama tillträdde som president 2009 var ett av hans första beslut att underteckna en executive order: Den som ägnat sig åt lobbying mot regeringen under två år före tillträdet var förhindrad att ta anställning. De som lämnar administrationen är i två år förhindrade att ägna sig åt lobbying mot regeringen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen som tidigare var försvarsminister i den rödgröna norska regeringen började i april i år på nordiska lobbyföretaget Rud Pedersen, som satsar på försvarslobbying. Först hade hon suttit i karantän ett halvår och försvarsfrågor får hon ägna sig åt först senare i höst, ett år efter avslutad ministerperiod.

En som växlat mellan världarna är kristdemokraten Stefan Svanström. Efter valsegern 2006 blev han sakkunnig hos Mats Odell (KD) i finansdepartementet. Då hade han varit partiets chefekonom. När Odell lämnade som minister 2010 utnyttjade Stefan Svanström sitt politiska “friår”. Rådgivarnas anställning är kopplad till ministern de jobbar åt, slutar denne får de behålla sin lön i ett år.

– Det ger lite betänketid. Visst kan man läsa sig till hur saker fungerar i statskunskapen. Men det ligger en fördel i att ha sett det på plats, säger Stefan Svanström.

Så 2011 blev han public affairs-konsult på byrån Prime PR. I valet 2010 stod han som sjunde namn på KD:s riksdagslista (gör det även i år). I augusti förra året fick han gå in som ersättare i åtta månader.

– Som konsult fick jag vinnlägga mig om att inte hamna i jävssituationer. Jag avslutade alla uppdrag i god tid innan riksdagsperioden. Men det var ganska enkelt att skifta fokus. Nu var mitt uppdrag att tjäna väljarna, säger han.

Sedan april är han tillbaka som lobbyist med uppdrag åt de som vill påverka beslutsfattarna.

– Bara om man inte kan skilja på rollerna blir det ett problem. Den som går över gränsen skulle göra sig omöjlig, säger Stefan Svanström.

Som folkvald har han undvikit trafikfrågor. Hustrun Erika Svanström, tidigare gruppledare för KD i Luleå, är public affairs-chef på Åkeriförbundet.

Redan har ett 50-tal personer lämnat Fredrik Reinfeldts (M) regering för jobb som lobbyister, visar Dagens Samhälles granskning. Blir det regeringsskifte i höst kommer runt 150 personer till att ge sig ut på jobbjakt. För många börjar processen i Almedalen då de hör sig för hos bekanta i PR-företag.

Dagens Samhälle har kartlagt 50  socialdemokrater och miljöpartister, åtskilliga med jobb i PR-branschen, som hoppas på att få ta över (se tabell).

– De vet hur den offentliga förvaltningen fungerar. Men de kan också den partipolitiska logiken. Det är en generell kunskap som är helt rätt även om det blir ett regeringsskifte, säger Johan Bobert, som just nu bygger upp konsultföretaget Deliberately.

Deliberately är inriktat på public affairs för företag som verkar på politiskt reglerade marknader.

– Påtryckarbranschen som tidigare var institutionaliserad har professionaliserats. De stora företagen har rationaliserat och krympt sina staber. Nu behöver de ta in konsulter utifrån, säger Johan Bobert.

Även om regeringen skulle sitta kvar passar många på att se sig om efter nytt jobb.

– Det blir konkurrens om duktigt folk. Många är unga när de blir politiskt sakkunniga. Det är slitigt, men en fantastisk skola. Och blir det regeringsskifte kommer många lämna PR-branschen för att gå in i regeringskansliet, säger Johan Bobert.

Mer material i tidningen. Läs om Stefan Löfvens kravlista på rådgivarna och om hur MP i rosenbad får starta från noll. Ladda ned tidningen här.

Janne Sundling

50 rödgröna som kan få nya toppjobb efter valet

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/lobby_lista.pdf

_____________________

Hit gick rådgivarna efter Göran Perssons respektive Carl Bildts valförlust

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/goran_bildt.pdf

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev